ГолосUA
12:04 20/02/2009

З початку року кількість проблемних кредитів в українських банках подвоїлася

У грудні-січні проблемна заборгованість в українських фінансових установах різко зросла.

Про це повідомила газета «Дело» з посиланням на генерального директора «Європейського агентства з повернення боргів» Олександра Ільчука.

«В цілому проблемна заборгованість по роздрібному портфелю українських банків складає 40 мільярдів гривень. Ще в грудні ця цифра була близько 25 мільярдів», —зазначив він.

Однак представники банків стверджують, що це лише початок.

За словами директора департаменту зі стягнення боргів «Альфа-банку» Лариси С’єдіної «пік неплатоспроможності позичальників варто чекати в березні-квітні».

В українських банках проблем із зростанням прострочення по кредитах не приховують, проте говорять, що масштаби перебільшені.

За даними джерела газети в Нацбанку, у своїх звітах фінустанови вказують у середньому 30% зростання «поганих» кредитів.  

Різницю в оцінках банків та колеторських агентств експерти пояснюють різними підходами до моніторингу кредитних портфелів.

«Якщо клієнт банку розрахувався по своїй заборгованості, то про нього просто забувають, і він вже не вважається проблемним. У банків просто немає реальної картини», — пояснює директор департаменту аудиту «Price Waterhouse Coopers Ukraine» Людмила Пахуча. При цьому колектори до проблемних відносять всіх клієнтів, хто більше двох разів затримував платіж.  

Для вирішення проблеми зростання заборгованості в «Price Waterhouse Coopers Ukraine» пропонують українським банкам ввести так звану скорингову систему, широко поширену на Заході. Вона оцінює кожного клієнта за декількома параметрами, після чого йому привласнюється певна кількість балів. Саме по цьому коефіцієнту і визначається, наскільки ризиковим є той або інший позичальник.

«Зараз ця система застосовується лише при видачі кредиту. Але якісного методу відстежування якості клієнта немає», — відзначає Лариса С’єдіна. 

Читайте также по теме