ГолосUA
13:16 08/11/2009

З Прикарпаття до Швеції почали вивозити отрутохімікати

Сьогодні з території Тлумацького району Івано-Франківської області розпочинають вивезення 40 тонн непридатних та заборонених до використання пестицидів. Другу частину небезпечного вантажу заплановано вивезти 13-16 листопада.

Отрутохімікати мають перевезти з дотриманням усіх вимог безпеки територією України та Польщі до Швеції, де компанія «Sakab» проведе їх знешкодження.

Цю роботу координує Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.

Загалом на Івано-Франківщині перезатарені і підготовлені до вивезення 282 тонни пестицидів та агрохімікатів: Тлумацький район – 94 тонни, Коломийський – 73 тонни, Городенківський – 64 тонни, Снятинський – 42 тонни, Косівський – 8 тонн.

Першу партію – 20 тонн було вивезено у серпні. До початку нового року законтрактована кількість пестицидів буде з Прикарпаття вивезена.

Та, за словами начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області Андрія Троценка, фактична кількість отрутохімікатів на Прикарпатті виявилася майже вдвічі більшою.

Велику кількість необлікованих пестицидів пояснюють тим, що після розпаду колгоспів 18 років про такі склади не знала ні районна влада, ні станції захисту рослин, ні управління сільського господарства.

Обіцяють, що нововиявлені залишки отрутохімікатів будуть вивезені на початку 2010 року. Для цього потрібне дофінансування з Мінприроди та з обласного екологічного фонду.

За матеріалами: "Радіо "Свобода" />  

Читайте также по теме