ГолосUA
14:05 06/06/2010

З програми Януковича випав розділ про боротьбу з бідністю — експерт

Програма економічних реформ, що оприлюднена Президентом Віктором Януковичем, враховує інтереси влади і бізнесу, але абсолютно ігнорує потреби найманих робітників.

Про це заявила експерт Центру Разумкова Людмила Шангіна.

Окрім того, з неї цілковито випав розділ про боротьбу з бідністю, підкреслила вона. «Ця програма написана саме владою (держапаратом) і бізнесом. Тобто, власниками для власників, працедавцями для працедавців, заможними для заможних», — констатувала експерт.

Як приклад Людмила Шангіна подала факт відсутності в програмі термінів для визначення справедливої оцінки вартості праці. «У Програмі економічних реформ взагалі не йдеться про ціну праці, платоспроможність громадян, суспільство як інвестора і тощо. Слово «праця» згадується в Програмі один раз — як один із мобільних чинників виробництва поряд з капіталом. Що, звичайно, неабияк підвищує самооцінку працівника, але не більше того. Зарплата згадується тричі, але зовсім не поруч з такими словами, як «підвищення» або, наприклад, «приведення ціни праці до соціально обґрунтованого рівня», тобто у відповідність з поняттям «Соціальний капітал», — зауважила вона.

Людмила Шангіна окремо підкреслила, що навіть до офіційного списку авторів програми ввійшли винятково представники влади та бізнесу. «До речі, про авторів. Перші в списку: «представники держапарату, регіональної влади, бізнесу», тобто представники двох соціальних партнерів — держави і бізнесу. Але третього — повноправного, необхідного і незамінного їх партнера, що забезпечує «стійкий економічний розвиток» і формування економічних благ, включно з економічними реформами, — найманого робітника профспілок — у списку авторів немає», — наголосила вона.

Однак Шангіна визнала, що програма містить раціональні рекомендації щодо принципів формування і розподілу соціальної допомоги і пільг.

Безумовного схвалення, навіть з погляду найзлішого соціаліста, заслуговують пропозиції: про п’ятирічний мораторій на збільшення пільг і категорій їх одержувачів; про перехід, нарешті, до принципу жорсткої адресності в наданні пільг вже існуючих; про об’єднання усіх житлових пільг і субсидій. Про створення, знову ж таки, нарешті, на базі структур Міністерства праці і соціальної політики єдиного Агентства з обслуговування одержувачів соціальної допомоги і введення відповідної єдиної картки.

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме