ГолосUA
08:11 02/11/2009

З січня очікується нова хвиля звільнень

Підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, перший етап якого запланований на листопад, загрожує значними витратами підприємствам. Вони будуть вимушені істотно наростити фонд оплати праці або піти на скорочення співробітників і звести до мінімуму виплати премій і бонусів.

На підприємствах вже заявляють, що набуття чинності закону, підписаного Президентом, приведе до масового звільнення працівників.

«Ми викидатимемо людей на вулицю. Піднімати продуктивність праці не можемо, оскільки немає замовлень, і ціни на продукцію не зростають», — заявляє генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко. За його словами, цілком імовірно, що скорочення почнеться вже в січні наступного року, оскільки істотне збільшення мінімальної зарплати станеться з 1 січня: з 744 гривень до 869 гривень.

За прогнозами ММКИ, на вулиці можуть опинитися більше 9% співробітників підприємства. На «Запоріжсталі» можливе скорочення оцінили в 20%, а на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті — аж в 38%. Правда, не на всіх підприємствах ДМК ситуацію сприймають настільки трагічно. На «перлині» вітчизняної металургії — комбінаті «АрселорМіттал Кривий Ріг — заявляють, що давно відповідають вимогам підписаного закону.

«У нас ставка окладу співробітника 1-го розряду на сьогоднішній день складає приблизно 770 гривень. Що стосується безробіття, то у нас, навпаки, більше 16 тисяч вакансій», — заявляє голова профкому «АрселорМіттал Кривий Ріг Юрій Бобченко. Правда, на питання, як працедавець відреагує на основне підвищення зарплати (у 2010 році), представник меткомбіната відповісти не зміг.

Як пише газета, працівники, які залишилися на підприємствах, також відчують всю «красу» підвищення мінімальної зарплати. «Вимушені підвищити ставку окладу працівника 1-го розряду, працедавці, щоб компенсувати свої витрати, звужуватимуть коефіцієнти, за якими розраховуються тарифні ставки працівників вищих розрядів. Тобто відбудеться зрівнялівка, грубо кажучи, доходів прибиральниць на заводах і висококваліфікованих співробітників», — прогнозує перший заступник міністра праці Павло Розенко. Його побоювання підтверджують на підприємствах.

Аби підняти мінімальну зарплату працівникам бюджетної сфери і мінімальну пенсію, цього року уряду і Пенсійному фонду доведеться виділити 1,300-1,350 мільярда гривень. Для підвищення пенсій необхідно 1 мільярд гривень, і 300-350 мільйонів гривень — на збільшення зарплат. Такі розрахунки зробив глава держави і підготував законопроект про внесення змін до бюджету-2009.

За матеріалами: «Дело»

 

Читайте также по теме