З ухваленням закону про соціальний діалог незалежні профспілки припинять своє існування

Закон про соціальний діалог є прямою загрозою для існування незалежних профспілок України. Про це повідомив депутат від БЮТ-Батьківщини, член Міжнародної організації профспілок Михайло Волинець на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

«На 20-му році життя, тобто на 20-му році незалежності України, незалежні профспілки перестануть існувати», — сказав він.

М. Волинець пояснив, що незалежні профспілки — це ті, котрі створені людьми найманої праці та структуровані до національного рівня. «Це ті організації, які демократичним шляхом захищають працівників у непростих умовах, які склалися сьогодні та, зважаючи на загрозу ухвалення Трудового кодексу, запит на такі профспілки має бути надзвичайно високим. Але ми бачимо, що «останнього адвоката працівників» просто намагаються знищити», — зазначив політик.

З його думкою погодився і генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко. «Я погоджуюся в тому, що для незалежних профспілок настав час Х, у зв’язку з цим я закликаю всі організації профспілок об’єднати зусилля та протистояти владі, аби мати можливість захищати людей», — додав він.

Водночас експерт переконаний, що збереження незалежних профспілок — це лише перший крок. «Проблема не тільки в збереженні цих організацій. Я 20 років працюю в профспілках і вони як були причетні до влади, так і залишилися. Вони не стали ближче до людей. Тому, що соціальний діалог має бути для вироблення суспільної думки. Крізь нього йде вся Європа, цей шлях повинні пройти і ми», — заявив П. Петриченко.

 

Читайте также по теме