За 18 років українці стали менш толерантними до інших народів, — соціолог

 

Після здобуття незалежності українці стали менш толерантними до інших народів.

Про це заявив заступник директора Інституту соціології Національної академії наук України Микола Шульга, передав кореспондент ГолосUA.

“За роки незалежності українці стали менш толерантними, а рівень ксенофобії збільшився, хоча рівень дружнього ставлення до росіян досі найвищий”, — додав М.Шульга.

За його словами, Інститут соціології проводить виміри рівня толерантності та ксенофобії українців з 1992 року. Так, до 1998 року рівень толерантності до росіян складав майже 80%. Однак, станом на 2010 рік він знизився до 44%. Соціолог зазначив, що у поняття “толерантність” при дослідженні експерти вклали можливість прийняття людини іншої національності до своєї сім'ї або ж до близького друга.

Українці, за даними соціолога, також добре ставляться до українців за кордоном, словаків, білорусів, поляків, грузинів, американців та німців. Разом із тим, в українців достатньо високий рівень ксенофобії до циганів — 45% (толерантність лише 2%), до чеченців — 39% (толерантність 2%), до татар — 15% (толерантність — 4%), до євреїв — 13% (толерантність — 9%). Соціолог зазначив, що в поняття “ксенофобія” при дослідженні вкладалось значення — “ці національності не можна впускати до України”.

Вибірка дослідження — 1800 респондентів. Похибка — 2,3%.

Читайте также по теме