ГолосUA
09:33 08/12/2010

За кожне місце на НСК “Олімпійський” бюджет України заплатить майже 44 тисячі гривень

 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Тримільярдна вартість реконструкції стадіону НСК "Олімпійський", затверджена проектно-кошторисною документацією в липні 2010 року, вже вдвічі перевищує її первісну вартість, у 1,5 рази – вартість будівництва стадіону "Донбас Арена" в м. Донецьку та аналогічних спортивних арен в європейських країнах, де проходили міжнародні чемпіонати з футболу. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Про це йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати України.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Вартість одного місця вболівальника на НСК "Олімпійський" сьогодні є найдорожчою – 43,6 тис. грн. – порівняно з вартістю місць на побудованих до майбутнього чемпіонату стадіонах. Приміром, вартість місця на новозбудованому донецькому стадіоні “Донбас Арена” становить 29,1 тис. грн. Різниця в тому, що “Донбас Арена” зводилася на приватні гроші, а "Олімпійський" – на бюджетні!”, — наголосили в Рахунковій палаті.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Колегія Рахункової палати, розглянувши результати аудиту, зробила висновок, що внаслідок використання коштів держбюджету на реконструкцію стадіону Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту (у 2008 – 2009 роках) і Національним агентством з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (з 2010 року) очікуваних результатів не отримано, навіть незважаючи на значні додаткові видатки.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Незважаючи на значне нарощування темпів будівництва за останній рік, все ще існує відставання від запланованих термінів виконання за окремими видами робіт. Зокрема, при спрямуванні з початку реконструкції на виконання робіт 2,1 млрд. грн. коштів Держбюджету, фактично виконано тільки половину, а на спортивній арені – лише чверть робіт”, — зауважили у відомстві.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Основною причиною такого стану, на думку представників Рахункової палати, є недофінансування урядом, у порушення власних постанов, реконструкції стадіону в 2009 році на 394,3 млн. грн., або на 39,4 відс. від затверджених обсягів.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Як наголосила Колегія Рахункової палати, неефективне управління коштами державного бюджету, виділеними на реконструкцію стадіону, “є головним фінансовим ризиком щодо своєчасного завершення робіт, мінімалізація негативних наслідків якого залежить від узгодженості дій Уряду, Мінсім’ямолодьспорту та Національного агентства”. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Водночас вартість реконструкції НСК ”Олімпійський” не є остаточною. Існуючим проектом реконструкції стадіону не передбачено розміщення зон гостинності та інших функціональних зон за територією стадіону. Отже, потрібен окремий проект, який однак вимагатиме додаткових коштів і спричинить взаємозалежність термінів виконання робіт безпосередньо на стадіоні і на об’єктах інфраструктури поза ним”, — підсумували у відомстві.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Нагадаємо, на головній спортивній арені України – стадіоні Національного спортивного комплексу "Олімпійський" за рішенням УЄФА мають проходити фінальні змагання та церемонія закриття чемпіонату Європи 2012 року з футболу. У 2008 році в рамках підготовки до цієї події розпочато реконструкцію стадіону, для здійснення якої Уряд прийняв низку рішень. До робіт, що мають бути завершені в червні 2011 року, залучено фахівців вітчизняних і зарубіжних компаній.

Читайте также по теме