ГолосUA
11:38 08/10/2010

За наслідками рішення КС парламент перемістився на п´яте місце за впливовістю у державі — Томенко

За наслідками рішення Конституційного Суду парламент перемістився на п´яте місце за впливовістю в прийнятті рішень у державі.

Про це сказав в інтерв´ю телеканалу «Інтер» Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, повідомила прес-служба парламенту. 

Віце-спікер нагадав, що у запропонованих змінах до Регламенту Верховної Ради не лише передбачається позбавлення парламентської опозиції повноважень, а навіть не передбаченого такого поняття як «опозиція». Водночас, на думку М.Томенка, ступінь впливовості парламенту визначається, зокрема, і ступенем впливовості опозиції. «Ініціатори внесення змін до Регламенту, які «зачистили» будь-яку загадку про опозицію та, відповідно, про інструменти противаг з боку парламентської меншості — опозиції, зробили «медвежу послугу» самому парламенту, оскільки цілком очевидно, що в Україні триває тенденція «забирання» повноважень у парламенту загалом і чим менше буде можливостей піднімати питання парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади, недопущення ухвалення тих чи інших рішень, що їх сьогодні пропонує головний орган країни — Адміністрації Президента, тим далі парламент буде виходити на політичне узбіччя», — наголосив він.

Заступник Голови Верховної Ради також зауважив, що за ступенем впливовості в прийнятті рішень у державі сьогодні самостійним інститутом влади виступає Президент, на другому місці — Адміністрація Президента, далі йде Прем´єр-міністр, який, після внесення змін до закону про Кабінет Міністрів та ряду інших законів отримав певні преференції, далі Кабінет Міністрів, а вже потім — парламент.

Проте, відповідаючи на запитання як далі буде діяти теперішня опозиція, яка втратила цей статус, Віце-спікер сказав, що «втративши свій статус де-юре, опозиція повинна належним чином діяти де-факто». «Ми будемо використовувати всі можливості для того, щоб ставити свої питання, а також будемо намагатися контролювати дії влади через створення спеціальних слідчих комісій», — повідомив він. Окрім того, М.Томенко не виключив, що у парламенті буде зареєстровано законопроект про опозицію, який у свій час готувався представниками всіх фракцій і був підтриманий у першому читанні.

 

Читайте также по теме