ГолосUA
11:04 19/02/2011

За перепланування квартири в Україні можуть посадити на 12 років?

Депутати Верховної Ради України внесли поправки в Кримінальний кодекс, посиливши таким чином відповідальність за незаконне перепланування квартир.

Про це пише видання "Сегодня".

Якщо перепланування зашкодило здоров'ю сусідів або ускладнило користування будинком (наприклад, через об'єднання квартир зменшується сходова клітка), власникові загрожує штраф від 1700 до 4250 гривень. Більше того, його можуть посадити за грати на три роки. Якщо ж є жертви, або завдано матеріальної шкоди в особливо великих розмірах (понад 17 тис. грн) – на порушника чекає позбавлення волі, терміном від 5 до 12 років,

Для законного перепланування квартири необхідно замовити проект і погодити його в різних інстанціях – в міській архітектурі, санстанції, пожежників, тепловиків. Така процедура обійдеться у декілька тисяч гривень та чималі витрати часу.

Також згоду на перепланування мають підписати всі мешканці будинку. Тому, зазвичай, власники квартир не поспішають повідомляти про зміни в плануванні помешкання та узаконювати їх.

Якщо квартиру незаконно перепланували, то власник не зможе продати її, заповісти чи внести в банк як заставне майно для одержання кредиту.

А минулого року Верховна Рада в ході розгляду в другому читанні проекту Податкового кодексу України збільшила межу площі нерухомості, яка не оподатковуватиметься: для квартир — з 100 до 120 кв м, для житлових будинків — з 200 кв. м. до 250 кв. м.

Читайте также по теме