ГолосUA
08:13 15/10/2010

За перевірку уряду Тимошенко заплатили українські платники податків?

У перевірці діяльності колишнього уряду Юлії Тимошенко немає резону, адже цей аудит не поліпшить вже Держбюджет України ні 2010-го, ані 2011 року.

Про це в інтерв'ю ГолосUA заявив виконуючий обов'язки директора Міжнародного фонду ім. Блейзера Олег Устенко.

За словами економіста, проведення аудиту діяльності влади з використання бюджетних коштів у державі доволі недешева справа. “За це потрібно платити з Державного бюджету, тобто за це доведеться платити грошима платника податків”, — зауважив експерт.

Як розповів Олег Устенко, такий аудит в різних країнах проводиться різними способами. Наразі справді існує така практика, як залучення для цього незалежних експертів міжнародних організацій. “З іншого боку — це недешевий захід”, — зазначив він.

Проте економіст висловив подив з приводу того, що аудит діяльності уряду Тимошенко проводиться тільки зараз. “У мене виникає питання, як у експерта: який сенс? Ну знайдуть якісь порушення, якісь проблеми, які були в минулому. Від цього що стане краще бюджет 2010-го року або 2011-го? Я не бачу зараз в цьому якогось сенсу. Якщо б це було на початку, перед прийняттям Держбюджету-2010, я б ще погодився”, — зазначив О. Устенко.

За словами економіста, такі аудити зараз часто проводять країни — Нова Зеландія та Австралія. Адже вони хочуть залучити приватний капітал та використовують ліберальні підходи для цього — перевіряють правильність використання грошей платників податків. У таких країнах, навіть вже з розвиненою демократією, як правило, існують внутрішні органи, які контролюють ситуацію з використанням державних грошей. Це якісь Рахункові палати, які-небудь організації з контролю з боку населення. “У цьому й є їхня відмінність від України”, — сказав він. На його переконання, це вмонтовані механізми, які контролюють владу.

“У нашій країні таких механізмів, виходить, що немає. Теоретично, вони є — це КРУ, скажімо. У розвинених же країнах — гроші платників — це номер один пріоритет для будь-якого уряду, виконавчої влади. Не дай Бог, гроші платників податків використані неправильно, навіть не по наміру це може бути, а просто помилково, це може призвести до таких важких наслідків — аж до відставки Кабінету Міністрів”, — розповів фахівець.

Читайте также по теме