ГолосUA
19:44 18/11/2009

За період кризи ЄБРР виділив українським банкам $880 мільйонів

Європейський банк реконструкції та розвитку з початку фінансової кризи в Україні виділив українським банкам фінансування на загальну суму $880 млн.

Про це журналістам повідомив керівник проектів у фінансовому секторі ЄБРР Олександр Павлов.

"Починаючи з четвертого кварталу минулого року суми, які ми ухвалили на раді директорів і які підписали або збираємося підписати найближчим часом, – $880 млн. Це наша загальна сума (виділених банківському сектору України коштів – ІФ) як відповідь на кризу", — сказав О.Павлов.

Зокрема, зазначив він, з січня 2009 року ЄБРР надав українським банкам фінансову підтримку на $600 млн.

За словами О.Павлова, оцінки міжнародних рейтингових агентств рівня безнадійних кредитів у банківському секторі країни дуже песимістичні.

"Оцінки (за рівнем проблемних кредитів – ред.) рейтингових агентств, на наш погляд, дуже песимістичні: 40-50% прострочення – це, звісно, не так. На наш погляд, до цього не дійде, напевно, правильно вважати, що близько 40% кредитів мають ознаки якоїсь проблемності, але це не означає, що… їх буде втрачено", — зазначив експерт.

За словами О.Павлова, ЄБРР розраховує на те, що він зможе кредитувати на місцевому ринку в національній валюті.

"Покищо не створено необхідних умов, щоб ми могли в більш-менш серйозних масштабах розпочинати цю роботу (кредитування в гривні – ред.). Обмежені можливості у нас є, але вони дуже маленькі і їх недостатньо для тих операцій, які ми хотіли б робити", – сказав О.Павлов.

Він також зазначив, що ЄБРР не відмовився від планів випуску гривневих облігацій, проте цей проект відкладається через недостатню нормативну законодавчу базу для такого інструменту.

"Гривня вся коротка, але дорога. Ми хотіли б випускати свої бонди (у гривнях – ред.) для того, щоб забезпечити базу фондування на місцевому ринку, продаючи ці бонди інвесторам, таким чином, створюючи довгострокові інструменти. Це питання не просте, необхідно законодавче врегулювання", – сказав експерт.

За матеріалами: «Інтерфакс-Україна»

 

Читайте также по теме