За рік при владі теперішній уряд лише збільшив спроби монополізації ринку пального — експерт

За рік при владі теперішній уряд лише збільшив спроби монополізації ринку пального в інтересах окремих бізнес-кіл.

Таку думку в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA висловив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, даючи оцінку річниці при владі уряду на чолі з Миколою Азаровим.

Ми бачимо, що посилилися спроби монополізації ринку окремими структурами. Також відбулося заведення компанії “Лівела” з іноземними інвестиціями, якій були надані певні пільги, що негативно позначилося на ринку. Ми бачимо, що ці дії носять не системний характер і приносять серйозні ризики у сфері забезпечення держави нафтовими продуктами”, — сказав він.

При цьому В. Омельченко наголосив на тому, що оптимальною моделлю функціонування ринку могла б стати ситуація, за якої українські НПЗ виробляли б 60%-70% усього пального, а 30%-40% завозилося з-за кордону. “Зараз близько 40% нафтопродуктів імпортуються в Україну, але ця частка має бути дещо зменшена. Прибирати ж імпортерів з українського ринку не можна, оскільки тоді споживачі залишаться без якісних нафтопродуктів”, — зазначив він, зазначивши, українські нафтопереробні заводи поки що ще не здатні виробляти пальне високої якості.

“Якщо перекрити імпорт, то ми ще більше будемо залежати від Росії. На сьогоднішній день нафтопродукти в Україну постачаються десь з 10-ти країн. І якщо прибрати залежність від одного джерела, то залежність від другого підвищиться”, — підкреслив В. Омельченко.

Нагадаємо, у березні спливає рік з моменту того, як після приходу до влади Президента Віктора Януковича, діє новий склад Кабінету міністрів на чолі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Читайте также по теме