ГолосUA
11:49 27/10/2009

За тиждень проведення операції «Іноземець» правоохоронці затримали понад 1200 нелегалів

У період із 5 до 16 жовтня на території держави проведено комплекс оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Іноземець», спрямованих на виявлення і ліквідацію стійких каналів незаконної міграції, притягнення до кримінальної відповідальності їх організаторів й осіб, які сприяють проникненню нелегалів до України та транзитному переміщенню їх територією держави, припинення протиправної діяльності, пов’язаної з незаконною легалізацією іноземців.

Про це повідомили у прес-службі МВС.

У період проведення операції «Іноземець» органами внутрішніх справ України спільно з підрозділами Держприкордонслужби та СБУ затримано 1240 нелегальних мігрантів, з них 60 затримано в складі 22 організованих груп (Закарпатська — 7, Одеська – 3, Волинська, Луганська та АР Крим – по 1).

Припинено протиправну діяльність чотирьох організаторів нелегальних переправлень іноземців та семи їх спільників.

Як приклад, в Закарпатській області при спробі перетину українсько-словацького кордону затримано групу нелегальних мігрантів, до складу якої входили п’ятеро осіб (три громадянина Пакистану та по одному Нігерії і Еритреї). Разом із нелегалами затримано 35-річного місцевого жителя, який організував переправлення вищевказаної групи нелегалів. Порушено кримінальну справу за ознаками ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Крім того, працівники міліції виявили 241 об’єкт, де переховувалися нелегальні мігранти. Притягнуто до відповідальності 952 фізичні та юридичні особи, чиї дії сприяли іноземцям-порушникам.

Всього під час проведення операції порушено 16 кримінальних справ за ознаками ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України (Волинська, Луганська, Чернівецька – 2 справи, АР Крим, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Київська, Львівська, Одеська, Рівненська та Харківська області — по одній справі) за справами до кримінальної відповідальності притягується 14 осіб (двох з них уже заарештовано).

Так, на Одещині порушено кримінальну справу за ознаками ст. 332 Кримінального кодексу України стосовно 22-річного громадянина Молдови, який організував незаконне переправлення через молдовсько-український кордон своїх співвітчизників.

Під час проведення операції також розкрито 50 злочинів загально-кримінальної спрямованості, вчинених нелегальними мігрантами. Так, у Чернігівській області затримано 39-річного громадянина Грузії, який відкрито заволодів грошима в сумі 12 тисяч доларів США в громадянина України. Порушено кримінальну справу за ознаками ч.4 ст.186 (грабіж) Кримінального кодексу України.

Затримано 29 іноземців, які перебували у міждержавному та міжнародному розшуках.

Так, у Волинській області затримано 28-річного громадянина Республіки Білорусь, який перебував у міжнародному розшуку за вчинення злочину за ознаками ст.209 (шахрайство в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Вирішується питання про екстрадицію злочинця.

З незаконного обігу в іноземців вилучено 15 одиниць зброї, 194 набоїв та 10,5 кілограма наркотичної сировини.

Припинено діяльність чотирьох стійких регіональних каналів незаконної міграції (АР Крим, Дніпропетровська та Луганська області).

 

Читайте также по теме