Заборгованість із зарплат в Україні становить півтора мільярди гривень — Федерація профспілок України

За даними Федерації профспілок України офіційна заборгованість в державі становить 1,5 млрд. гривень, а на підприємствах з “чорною” зарплатою заборгованість перед співробітниками сягає 40%.

Про це заявив заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

“Ми маємо заборгованість вже менше, ніж була на початок року. Однак 300 тисяч наших громадян не отримали майже 1,5 млрд гривень кров'ю і потом заробленої заробітної плати. А з урахуванням сімей цих працівників від несвоєчасної оплати праці потерпає майже мільйон наших співвітчизників”, — розповів Кондрюк.

В коментарі кореспонденту ГолосUA, він уточнив, що існує ще й неофіційна заборгованість на підприємствах, що пов'язано із тим, що багато з них виплачують зарплату в “конвертах”, яка не фіксується офіційно. “За даними експертів, від 70 % до 30% — це чорна заробітна плата. Якщо брати посередині — то це треба говорити про 40% чорної заробітної плати”, — сказав він.

Він зазначив, що для ефективної боротьби із невиплатою заробітної плати правоохоронні органи мають посадити за грати хоча б 2-3 великих роботодавців. І це, на його думку, стимулювало б інших не допускати заборгованості в подальшому. Однак, він зазначив, що прокуратурою України порушило близько 1000 кримінальних справ з невиплати зарплат, але жоден з роботодавців не перебуває у місцях із позбавлення волі.

Читайте также по теме