ГолосUA
14:12 03/08/2010

Забрудненість повітря над Києвом не перевищує норми — експерт

Рівень забрудненості приземного шару атмосфери у Києві на сьогоднішній день не викликає побоювань експертів.

Про це повідомив голова відділу гігієнічних проблем екології столичної Санепідемстанції Сергій Тимошенко.

«Ми зробили виміри на магістралі міста Києва — результати звичні для звичайного дня. Стан повітря у звичайному режимі», — сказав С. Тимошенко.

Коментуючи інформацію про те, що задимленість повітряних мас до України прямує з боку Росії, він сказав: «Важко сказати, з Росії чи з України прийшов дим, але така ситуація могла бути пов’язана ще з нашими погодними умовами».

«Ми чекали гіршого: якби з Росії пожежа поширювалася на територію України, і в Україні почалися б свої пожежі, то це, звичайно ж, була б задимленість території, як це має місце в Москві в зв’язку з горінням торфовищ. Ця ситуація погіршує стан людей, які страждають хронічними захворюваннями серцево-судинної системи і легенів дихальних шляхів. Там (у РФ — ред.) були видані відповідні рекомендації. А в нас це (задимленість — ред.) було 1-2 дні, що пов’язане з можливим впливом цих димових хмар з Росії, що виникли в результаті пожеж та горіння торфовищ у середній смузі РФ», — сказав він.

«Ми дали свій запит, ми провели виміри, порівняли з вимірами попередніх днів», — відзначив С. Тимошенко. За його словами, результати практично не відрізнялися від тих днів, які були зроблені до появи так званої димової завіси.

Крім того, С. Тимошенко підкреслив, що було зроблено запит до центральної геофізичної обсерваторії, яка має в своєму розпорядженні 16 стаціонарних постів в Києві з цілодобовим спостереженням за атмосферним повітрям, «щоб вони дали нам свої дані за три дні — 31 липня, 1 і 2 серпня» . «Тому що вже сьогодні цієї задимленості не спостерігається», — пояснив він.

«Тому сказати, що це якимось чином вплинуло на здоров’я людей, ми не можемо», — зробив акцент він.

Як повідомлялося, в понеділок у Київській і Чернігівській областях спостерігалася задимленість повітря. У МНС Київської області відзначили, що після огляду території з’ясувалося, що ніяких серйозних пожеж на території області немає. Виявлено лише осередкове загоряння торфовища в Іванківському районі Київської області.

За матеріалами: Интерфакс-Украина />  

Читайте также по теме