ГолосUA
16:02 02/08/2010

Задимлення Києва не є загрозливим, — геофізики (Додано ГОЛОС)

У Центральній геофізичній обсерваторії запевнили, що сьогоднішнє задимлення в українській столиці не несе в собі загрозливого здоров’ю населення забруднення, повітря за складом не змінилося.

Про це в інтерв’ю ГолосUA заявила начальник відділу інформування про стан забруднення природнього середовища Центральної геофізичної обсерваторії Ірина Колесник.

На запитання про те, чи є загроза забруднення атмосфери в Києві сьогодні, експерт відповіла: «За нашими дослідженнями, концентрацій (повітря, -ред.) — немає. Звичайні концентрації: того елементу- трохи більше, того — трохи менше»,- заявила І.Колесник. /> ГОЛОС

За її словами, сьогоднішні проби повітря в столиці нічим фактично не відрізняються від попередніх. «За нашими даними, ми відзначаємо в повітрі основні речовини, ті, які викидаються в основному всіма підприємствами. Це пил, діоксид сірки, діоксид вуглецю, діоксид азоту. Особливих змін в повітрі не сталося, в порівнянні з минулими даними. Ми дивилися дані ранкового часу (о 7-ій годині ранку) і нічного відбору, тому що у нас 4 зараз проби відбирають. Також дивилися за 30, 31 число, і сьогодні — 2 числа. Є у нас як завжди перевищення по діоксиду азоту, і формальдегіду — але це у нас завжди постійно. Тобто, все це — викиди автотранспорту і підприємств», — зазначила експерт.

Перевищення в повітрі сьогодні показників «звичних» забрудників І.Колесник пояснила спекою. «Це ще відбувається через те, що стоїть спекотна погода, погана проходить повітряна маса. І тому ці домішки накопичуються в повітрі», — сказала вона.

Вона заперечила теорію про те, що сьогоднішнє задимлення в Києві — це смог. «Ні, це не смог. Смог утворюють викиди підприємств. А це явище якесь приносне», — заявила експерт.

Нагадаємо, що сьогодні в Києві та над територією низки областей України переміщуються забруднені повітряні маси. Місцями фіксується дим, але точні причини цих явищ поки не відомі. В МНС сьогодні заявили про те, що частково задимлення спричинене тим, що під Києвом в трьох місцях горіли торф’яники, але головною причиною диму назвали переміщення задимленної маси із Росії, де горіли днями ліси.

Я.Солонська
 

Читайте также по теме