Леся Дубенко
10:27 16/06/2010

Західна преса про Україну: огляд

Західні засоби масової інформації продовжували приділяти увагу відносинам України з Москвою та Заходом, звинуваченням влади на чолі із Президентом Януковичем у наступі на свободиу слова та можливому поверненню на енергетичний ринок сумнівної компанії “РосУкрЕнерго”. 

Американське видання “The Wall street journal” вважає, що сто днів Президента Віктора Янукковича при владі ознаменувалися дрейфом в сторону Москви. За 100 днів свого правління Віктор Янукович різко розвернув зовнішньополітичний курс України в сторону Кремля, укладаючи численні двосторонні угоди, заперечуючи факт Голодомору як геноциду українського народу та запрошуючи російських солдат до Києва на святкування Дня Перемоги, — пише газета. "Попри те, що Януковича тепло зустрічали у Брюсселі та Вашинтоні, український Президент фактично став кремлівським пішаком, погодившись укласти угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі та відмовившись визнавати факт Голодомору як геноцид українського народу", — зазначає видання й нагадує, що українського главу держави разом із його командою на батьківщині вже встигли засудити за його надмірно стрімке зближення із Росією. До того ж, відзначає “The Wall street journal”, на адресу Віктора Януковича та нового уряду на чолі із Азаровим лунають звинувачення у згортанні в державі свободи слова та спробах понизити статус державної мови: уряд вже скасував обов’язкові екзамени із української мови у всіз вузах і розглядає можливість відмови від обов’язкового українського дубляжу закордонних фільмів.

На думку “The Wall street journal”, МВФ та ЄС мають співпрацювати із Україною тільки у разі, якщо вона погодиться провести серйозні соціально-економічні реформи. "Фінансова допомога міжнародних інститутів типу МВФ та угоди про вільну торгівлю із ЄС мають здійснюватися за умови, що новий уряд пообіцяє провести серйозні соціально-економічні реформи, встановити верховенство закону та забезпечити у державі свободу слова", — наголошується у публікації. Видання також вважає, що підтримка Заходом демократії в Україні — кращий спосіб просування демократії до авторитарної Росії.

Підтримуючи тему звинувачень про утиски новою владою свободи слова в державі, британська газета “The Financial Times“  пише про боротьбу за телеефір в Україні: бізнес, який підтримує Президента Януковича намагається контролювати більшу частину телеканалів. "Після приходу до влади біло-блакитної команди на чолі із президентом Януковичем в Україні знову заговорили про утиски опозиції та обмеження свободи слова. Найсвіжішим випадком стало відкликання частот у 5-го каналу та ТВі. Опозиція та представники телеканалів вже встигли звинуватити владу в навмисному використанні позову про відкликання частот для забезпечення ще більшого контролю бізнес оточенням Президента Януковича над телеефіром", — наголошується у публікації. “The Financial Times” ввжаєє, що Заходу слід звернути увагу на ситуацію в країні і не допустити утисків демократії. 

У іншій публікації “The Financial Times“ ставить запитання: чи повертається “РосУкрЕнерго” — газовий посередник, відомий своєю сумнівною репутацією, на ролі ключового постачальника газу в Україну та Європу. Видання нагадує, що відомий газовий трейдер Дмитро Фірташ стверджує, що суд у Стокгольмі зобов’язав Київ повернути 11 млрд кубометрів газу компанії “РосУкрЕнерго”, якою він володіє разом із “Газпромом”. Якщо ця інформація відповідає дійсності, це може означати відновлення Фірташа як ключового партнера "Газпрому" у постачанні газу в Україну та на європейські ринки, — пише газета. "Після того як у 2009 році домовленості між прем’єром Тимошенко та прем’єром Путіним позбавили Фірташа права постачання у 11 млрд кубометрів газу, які належали “РосУкрЕнерго”, газ був переданий у розпорядження “Нафтогазу”. Якщо зараз у “Нафтогазу” знову їйого заберуть, то це може призвести до серйозних проблем і без того фінансово неуспішної газової структури і до того ж загрожує знизити прозорість енергетичних відносин між Києвом та Москвою", — зазначає видання.

Водночас французьке видання “Le Monde”, посилаючись на інтерв’ю грузинського президента Михаїла Саакашвілі, більш позитивно оцінює ситуацію, зокрема, у зв”язку зі стрімким зближенняи Києва та Москви. На думку газети, Росія втрачає свої сфери впливу, зокрема і в Україні. Газета пише, що Росія намагається бути м’якою із ЄС, однак жорсткою із сусідами. Але сусідам, зокрема і Україні, не до вподоби такий жорсткий контроль без будь-яких стимулів і тому вони починають активно йому опиратися."Останнім часом між Києвом та Москвою відбувається стрімке зближення: укладаються різноманітні угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Криму, про газ, спільне авіабудівництво і т.д. Однак апетити Росії зростають і вона вимагає ще більше, наприклад, злиття “Нафтогазу” із “Газпромом. Тут вже відчувається, що ентузіазм Києва раптово зникає і як наслідок Росія втрачає свої сфери впливу", — наголошується у публікації.

Представник тіньового уряду Великобританії Ед Болз вважає, що Сполученому Королівству не слід було допускати на свою територію стількох східноєвропейців. Про це пише британське видання “The Guardian” Болз наголошує, що основною причиною, через яку слід різко обмежити допуск у Британію східноєвропейської робочої сили — це у її низька кваліфікація, яка шкодить економіці Сполученого Королівства. "Упродовж багатьох років, особливо після того як до ЄС було включено ряд східноєвропейських держав, Британія приймала на своїй території величезну кількість представників імігрантів та робочої сили, часто некваліфікованої та навіть нелегальної із бідніших держав (Румунія, Болгарія і т.д.). У той час самі британці користалися можливістю достатньо вільно працювати в інших державах Євросоюзу за вищу, ніж на батьківщині зарплатню. Такий стан речей однозначно нашкодив економіці країни", — пееконаний Болз. — "Новому уряду слід замислитися над тим, аби ужорсточити іміграційну політику та припинити допускати на територію робочу силу із Румунії, Болгарії, Польщі та країн, що не мають членства в ЄС, як Україна, Білорусь і т.д , без особливої потреби".

 

Читайте также по теме