ГолосUA
18:43 15/09/2009

Західні учасники конкурсу з покупки Одеського припортового заводу кооперуються

Один з найбільш вірогідних покупців ОПЗ і профільний інвестор норвезька компанія Yara (крупний видобувач газу, а також виробник і продавець азотних добрив) вирішила об’єднати зусилля з іншими компаніями — лівійською LIA і польською Kulczyk Holding. Зазначені компанії створили консорціум з метою покупки хімічного гіганта.

Це вже друге повідомлення про об’єднання інвесторів з придбання заводу. Раніше про необхідність об’єднання зусиль в покупці ОПЗ заявляв український бізнесмен Ігор Коломойський. Поки не відомо, чи йтиме підприємець на торги з колегою Олександром Ярославським але обидва вже повідомили про готовність брати участь в конкурсі. Очевидне те, що поодинці їм не відстояти право на управління одним з кращих виробників добрив в Україні.

«Поведінка Yara — відповідь вітчизняному бізнесу, який заявляв про кооперацію в покупці ОПЗ», — відмітив аналітик однієї з консалтингових компаній. Він не зміг оцінити шанси іноземного консорціуму на придбання хімзаводу, але відзначив, що таким чином Yara хоче понизити ризики провальної участі в торгах.

«В такому складі легше вести переговори з владою», — спрогнозував експерт.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово відвідувала Лівію з метою налагодити співпрацю України з цією державою. Його президент пан Каддафі зі свого боку озвучував зацікавленість в інвестуванні в українські проекти, зокрема, у виробництво сільгосппродукції. Другий учасник консорціуму — польський бізнесмен Ян Кульчик, монопольний гравець на ринку нафтопродуктів в Польщі — виявляв зацікавленість до проекту по будівництву нафтопереробного комплексу в Україні. Плани будувати новий нафтопереробний завод Юлія Тимошенко озвучувала торік.

Таким чином, не можна виключити факт переговорів уряду з потенційними власниками ОПЗ. Виходячи з цих міркувань, прагнення Yara до об’єднання можна пояснити як бажання справити враження платоспроможного покупця ОПЗ. Адже сама по собі компанія, як і більшість хімічних підприємств напевно підпала під вплив кризи. А умови конкурсу досить жорстко регламентують поведінку покупця після приватизації.

Зокрема, Фонд держмайна зобов’язав інвестора забезпечити ОПЗ виручку в об’ємі 2,340 млрд. грн. в перший рік після продажу, 1,510 млрд. грн.— на другому році роботи після приватизації, 2,680 млрд.— на третьому році, 2,850 млрд.— на четвертому, 3,020 млрд.— на п’ятому. Окрім цього, продавець зафіксував суми, які новий власник повинен витратити на модернізацію підприємства і енергозбереження. Зокрема, в перший рік інвестиції в завод повинні скласти 294 млн. грн., в другій — 318, третій — 286, четвертий — 262, п’ятий — 114.

Внаслідок цього, один з крупних російських претендентів на ОПЗ — російська компанія «Еврохим» — у серпні назвала умови конкурсу важкоздійсненими і відмовилася від участі в торгах. Російські компанії доки не оголошували про бажання об’єднатися в боротьбі за ОПЗ. Відомо лише про те, що в торгах має намір взяти участь дочірня компанія «Сибур-Холдинга» — «Азот-Сервис», підконтрольна «Газпрому».  

Аналітик компанії Dragon Capital Тамара Льовченко вважає, що об’єднання Yara з іншими компаніями додасть їй сили в подальших переговорах з конкурентами. «Така кооперація понизить ризики компанії по управлінню активом, доля якого погано прогнозована у зв’язку з неблагополучною ринковою кон’юнктурою, що склалася, на світових ринках добрив. Об’єднання іноземних учасників дозволить сильніше впливати на переговори з іншими претендентами на завод, зокрема, російськими», — наголосила вона. Аналітик спрогнозувала можливу виручку ФГИ за ОПЗ в об’ємі від $500 млн. до $1 млрд.

Вадим Ємець, аналітик компанії «ТАСК», відзначив, що участь норвезької компанії сприятливо позначиться на результатах продажу ОПЗ. «Чим більше учасників, тим успішніше торги», — запевнив він.

Проте враховуючи поточні фінансові показники заводу, В. Ємець вважає завищеною стартову ціну підприємства — 4 млрд. грн.

«Зараз вартість ОПЗ не перевищує 2,5 млрд. грн. Якщо керівництво підприємства цього року зможе забезпечити виручку в об’ємі 3 млрд. грн., стартова вартість заводу може скласти 4 млрд. грн., включаючи 20% премії», — заявив він.

Продаж ОПЗ повинен відбутися за два тижні. У Фонді держмайна рапортують про те, що вже 15 компаній цікавляться придбанням активу, але доки немає жодної заявки на участь в конкурсі. Офіційно учасників торгів почнуть реєструвати з 21 вересня. Директор підприємства Валерій Горбатко вважає, що шанси вигідно продати завод з кожним роком знижуються.

«Потрібно розуміти, що якщо ми не продамо завод цього року, в наступному на нього претендуватимуть вже менше учасників. Зокрема, крупні західні компанії вважатимуть за краще брати участь в проектах по будівництву хімвиробництв в Тринідаді, Алжірі або Єгипті»,- підсумував директор.

За матеріалами: «Экономические известия»

 

Читайте также по теме
ГолосUA
10:55 06/03/2024

Президент Украины Владимир Зеленский подписал закон, который определяет правила корпоративного управления государственными...