Леся Дубенко
13:22 21/12/2009

Західні ЗМІ про Україну: президентські вибори, газ та підробні дипломи

Упродовж минулого тижня закордонна преса писала про Україну переважно в критичному плані. Увагу міжнародних оглядачів в основному привертала президентська кампанія та її основні учасники, а також традиційно — проблема постачання газу.

Австрійське видання “Die Presse” разом із британським “The Financial Times” присвятили свої статті президентській кампанії в Україні, охарактеризувавши її саркастичними виразами "незабутньої дуелі" та "казки про красуню і чудовисько". "Цього січня на Україну чекає незабутня дуель: у ній зійдуться два "заслужених герої держави"- Віктор Янукович та Юлія Тимошенко, які активно борються за крісло президента разом із нинішнім главою держави Ющенком, незважаючи на те, що шанси останнього на переобрання просто мізерні", — пише “Die Presse”. За її оцінкою, “за місяць до президентських виборів розчарування українців останніми пятьма роками стало більш ніж очевидним, особливо на фоні гострої економічної кризи в державі та її близькості до банкрутства". "До економічної кризи ще й додається перманентна політична, яка особливо добре проявляється у відносинах між прем’єром Тимошенко і президентом Ющенко та в їхніх постійних сварках”. 

Видання також відзначає, що українські вибори виглядають для Заходу взагалі трохи дивними через той факт, що на них може перемогти людина, яку самі українці "тріумфально відставили під час Помаранчевої революції". "Очевидно, що економічна криза зіграла Януковичу на руку, однак для Європи така швидка зміна уподобань українських виборців виглядає дещо дивною", — зазначає “Die Presse” та додає слова українського політолога Володимира Фесенка, який стверджує, що основною проблемою на виборах стане нерішучість тих, хто не підтримує ні "помаранчевий" табір на Заході, ні їх конкурентів на російськомовному Сході країни.

Водночас видання “The Financial Times” зазначає, що політичний дует Тимошенко та Януковича чимось схожий на казку "Красуня і чудовисько", однак це враження радше хибне. 

Притаманна Юлії Володимирівни зовнішність "гламурної" театральної принцеси оманлива,- вважає газета. Зробивши величезний капітал на "сумнівній торгівлі природнім газом", вона обігнала свого екс-колегу по революції нинішнього Президента Ющенка у популярності. Основна мета Тимошенко після завоювання президентського крісла — це перетворити Україну знову у президентську республіку, що дає привід звинуватити її у схильності до авторитаризму. "Хто вам сказав, що диктатура — це погано?" — спитала вона якось, пізніше пояснивши, що вона, звичайно, мала на увазі "диктатуру закону". 

Натомість її опонент Віктор Янукович, зазначає англійська газета, за словами його помічника Сергія Льовочкіна, за час перебування в опозиції пережив кардинальну "ідеологічну трансформацію". Тепер Віктор Федорович — "істинний захисник демократії, свободи слова та законності". Бізнесмени не дуже вірять у цю еволюцію, однак цінують у Януковичі "передбачуваність". "П’янка атмосфера змін 2004-го давно позаду. Нинішні вибори — не більше ніж боротьба за гроші та владу", — зазначає газета.  

Німецька преса приділила увагу можливостям України оплачувати спожитий нею російський газ та скандалу довкола підробних дипломів українських високопосадовців. Видання “Frankfuter Rundschau” стверджує, що Захід відмовляється вірити крокодилячим сльозам Києва, адже він, як виявилось, нездатний виконати жодної даної ним обіцянки. "Порівняно із іншими Україна — це держава, яка, здається перебуває у стані перманентної політичної та економічної кризи. У неї постійно не вистачає коштів на російський газ, який вона так полюбляє споживати, однак не оплачувати. Цю місію вона із задоволенням прагне перекласти на плечі МВФ, просячи у нього екстрений кредит у розмірі 2 млрд доларів та при цьому докоряючи його у тому, що він відмовляється надавати четвертий транш кредиту, який був затверджений ще восени минулого року", — пише видання. — "Однак у МВФ є дуже вагома причина відмовити Києву у видачі чергових коштів: за час користування кредитом Київ не спромігся оздоровити державний бюджет, подолати корупцію у газовому секторі та реформувати фінансову систему, себто він не виконав жодної даної МВФ обіцянки. Тільки зараз, усвідомивши всю безнадійність фінансового стану країни та навіть незважаючи на січневі президентські вибори, уряд Тимошенко хоче підвищити тарифи на газ". Газета також відзначає, що окрім обіцянок підвищити тарифи на газ, український уряд планує приступити на початку весни до повного реформування далеко непрозорої діяльності компанії “Нафтогаз”. Мабуть, таким чином Київ сподівається, що Захід йому знову повірить та надасть допомогу, — іронізує видання.  

Тим часом видання “Tagesspigel” у своїй статті "Українські політики полюбляють фальшиві дипломи" пише, що у Міністерства внутрішніх справ, на чолі із Юрієм Луценко, увірвався терпець: воно починає поголовну перевірку атестатів та дипломів високопосадовців, чиновників та міністрів. Скандал довкола фальшивих атестатів, зазначається у публікації, вибухнув після того, як заступник голови СБУ Андрій Кислинський не зміг пояснити походження свого диплому про вищу освіту історика. Він був змушений подати у відставку, після чого проти нього порушили кримінальну справу за підозрою у підробці документів.

Однак Кислинський — це далеко не єдина високопосадова особа, вища освіта якої викликає великі запитання. Досі нічого невідомо про академічні досягення лідера опозиції Віктора Януковича. Його горезвісна помилка "проФФессор" до сих пір викликає посмішку у більшості його опонентів. "Для багатьох українців хабарництво — це прості сірі будні. Гроші дають у ДАІ, у школах, у внз і т.д. Не дивно, що кількість аварій на українських дорогах просто зашкалює, адже у багатьох водіїв права просто куплені. Однак проблема куплених дипломів викликає особливі запитання, адже як може лікар чи юрист із підробленим дипломом дійсно допомагати суспільству?", — дивується видання.  

 

 

Читайте также по теме