ГолосUA
11:49 14/08/2009

Заходи Нацбанку із грошової політики — неефективні — експерти

Ефект від зниження облікової ставки Національного банку України до рівня 10,25% буде мінімальним через дуже незначні обсяги рефінансування НБУ.

Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру «Форекс Клуб» Микола Івченко, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, у липні НБУ шляхом рефінансування видав комерційним банкам кредити на загальну суму 3,3 млрд. грн., а у червні — 8,9 млрд. грн. «Якщо порівняти ці цифри з міжбанківським кредитним ринком — там суми набагато більші. Так, у липні обсяги міжбанківського кредитного ринку становили близько 35 млрд. грн., а у червні — 37 млрд. грн. Причому, ставки за кредитами overnight на міжбанку значно нижчі, ніж ставки НБУ: 2,8% річних проти 15,5% від НБУ», — пояснив фахівець.

Саме тому, на думку експерта, зниження облікової ставки не здешевить ресурси на кредитному ринку. «Це більше була формальна подія, яка не дасть значного впливу на ринок. Якби обсяги рефінансування НБУ у порівнянні з міжбанківським ринком, були б на рівні Центрального Банку Англії, або Європейського Центрального Банку — це б дійсно понизило ставки по кредитах», — сказав Івченко.

Є. Стеценко

 

Читайте также по теме