ГолосUA
13:48 01/07/2009

Закінчився термін отримання російського громадянства за спрощеною процедурою

У середу, 1 липня, закінчився термін, протягом якого колишні радянські громадяни мали право отримати російське громадянство у спрощеному порядку, передали російські ЗМІ. />  

Дана норма діяла 15 років і поширювалася на громадян колишнього СРСР, які були прописані або зареєстровані у Росії. Із 2002 року таким чином громадянство отримали понад 2 мільйони охочих.

Спрощена схема поширювалася на іноземців та осіб без громадянства, які прибули до Росії з колишніх радянських республік, зареєстрованих за місцем проживання станом на 1 липня 2002 року, або які отримали дозвіл на тимчасове проживання або посвідку на проживання у Росії.

Починаючи від цього дня на дану категорію поширюються загальні вимоги, пропоновані людям, які бажають отримати громадянство: обов’язкове проживання у Росії протягом п’яти років, проходження тесту на знання російської мови і підтвердження джерела прибутку.

Спрощений порядок отримання російського громадянства, як і раніше, поширюється на тих, у кого один із батьків є громадянином Росії, колишніх громадян СРСР, а також тих людей, хто після 2002 року здобув у Росії середню спеціальну або вищу освіту.

Спочатку автори поправок до закону про громадянство планували продовжити пільговий порядок на весь 2009 рік, однак після узгодження законопроекту в адміністрації президента було вирішено обмежитися першим півріччям — у такому вигляді поправки були затверджені Держдумою і Радою Федерації у грудні минулого року.

 

Читайте также по теме