ГолосUA
14:46 07/07/2010

Закон «Про місцеві вибори» заганяє виборчий процес у глухий кут — Ставнійчук

Законопроект Партії регіонів "Про місцеві вибори" непродуманий.

Про це сказала у коментарі кореспонденту ГолосUA колишній заступник глави Секретаріату Президента, представник Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук.

"Закон "Про місцеві вибори", на мою думку, непродуманий", — зазначила вона.

М.Ставнійчук вважає, що в депутатів немає жодних підстав скорочувати термін виборчої кампанії майже вдвічі — з 90 до 60 днів.

"І при цьому вибори призначаються за 60 днів, а округи “нарізаються” за 50. Виходить, що виборчий процес оголошено, а ті, хто хоче балотуватися, ще не знають, в якому окрузі. Технічні ознаки нарізання округів визначено неправильно, не передбачено термінів для оскарження," — наголосила вона.

За її словами, це заганяє виборчий процес у глухий кут.

"Тим більше, цей законопроект відверто порушує Основний закон. Наприклад, не передбачено механізму проведення чесних виборів. Досі закон "Про місцеві вибори" критикували за закритість списків, бо така система мало віддзеркалює інтереси членів територіальних громад. Тепер пропонують її зберегти, але додати ще й мажоритарну систему," — зазначила М. Ставнійчук.

Нагадаємо, в найближчі дні парламент збирається прийняти в цілому законопроект "Про місцеві вибори" від Партії регіонів.

О. Черненко />  

Читайте также по теме