ГолосUA
08:53 06/06/2010

Закон про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики навряд чи буде реалізований — експерт

До закону про основи зовнішньої та внутрішньої політики Президента Віктора Януковича потрібно ставитися з великою часткою скепсису, оскільки він навряд чи буде реалізований.

Таку думку висловив керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко в коментарі кореспонденту ГолосUA.

"До основ зовнішньої та внутрішньої політики Януковича потрібно ставитися з великою часткою скепсису, оскільки такого роду тексти, як правило, не мають продовження в житті. За останні 15 років ми бачили такі "тези" в достатній кількості і від самих різних урядів. Слова "про демократію", стикаючись з реальною політичною практикою, якось дуже швидко зменшують обсяги самої демократії. Крім того, той факт, що Україна уклала з Росією довгостроковий договір про оренду Чорноморським Флотом її акваторії, вже свідчить про те, що Україна не є нейтральною державою. Цей флот буквально кілька років тому активно використовувався в боротьбі Росії з незалежною державою — з Грузією. І де гарантія, що завтра ЧФ РФ не вступить в конфлікт з турецькими кораблями?", — сказав він.

За словами В. Небоженка, розмови про нейтральний статус України є або великою помилкою, або свідомим обманом.

"Між Україною і Росією існують дуже тісні військово-політичні зв’язки, починаючи від авіапрому і атома і закінчуючи інтенсивним злиттям спецслужб. Таким чином, про нейтральний статус своєї держави українським дипломатам можна говорити тільки в тому випадку, якщо в їх країну приїжджає представник Катманду, наприклад. На відміну від Януковича світове співтовариство старе і досвідчене, а тому не вірить словам, як Москва не вірить сльозам", — зазначив він.

На думку політолога, можна скільки завгодно аналізувати і досліджувати тексти, які виходять з Адміністрації Президента та Кабміну, але з іншого боку «неможливо не помітити, що практична реальність в економіці і політиці країни діє абсолютно за іншими законами, застосовуючи для цього не декларований, а діловий підхід».

"Так що краще придивлятися до справ Януковича, ніж прислухатися до його слів. А що стосується обурення опозиції: їй давно пора зрозуміти, що нинішній Президент — міцний горішок. До нього слід застосувати щось більш серйозне, ніж кавалерійські наскоки у вигляді критики. І вважаю, настав час перестати думати, що сам статус опозиції робить їх розумнішими влади", — підсумував В. Небоженко.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме