ГолосUA
10:42 27/07/2010

Закон про вибори обмежує доступ до спостереження за виборчим процесом – експерт

Нова редакція закону про місцеві вибори унеможливлює всебічне та об’єктивне висвітлення виборчого процесу спостерігачами.

Таку думку головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський висловив в коментарі ГолосUA.

Зокрема, за його словами, закон обмежує права громадський організацій здійснювати спостереження за виборами.

"Новий закон встановлює, що спостерігачами за виборами можуть бути тільки представники всеукраїнських громадських організацій, які зареєстровані не менше, ніж за рік до дня виборів. Таким чином, свідомо обмежується кількість потенційних спостерігачів, а вибори будуть проходити одночасно майже у 30 тисячах населених пунктах! Отже, є намагання усунути громадськість від процесу, аби легше було створювати можливість для масових фальсифікацій голосування", — наголосив В. Черняховський.

Громадський діяч підкреслив, що місцеві громадські організації повинні мати право направляти своїх спостерігачів на виборчі дільниці тих регіонів, на території яких вони здійснюють свою статутну діяльність. "Обмеження для громадських організацій у новому законі про вибори зроблені для того, щоб на виборчих дільницях було менше зайвих "очей і вух", які б зупиняли потенційних фальсифікаторів", — заявив він.

Окрім цього, В. Черняховський назвав «регресом» перехід на мажоритарно-пропорційну систему виборів. "Нам потрібно рухатися до пропорційної системи виборів за відкритими списками. Тоді є шанс домогтися індивідуальної відповідальності кожного депутата перед своїми виборцями, тому що у кожного кандидата буде свій округ», — пояснив експерт.

На його переконання «закон направлений на те, щоб мати в радах ручних депутатів і ще більш ручних мерів для Партії регіонів». «За документом видно, що регіонали мають на меті "підігнути" під себе всю адміністративну вертикаль", — резюмував В.Черняховський.

Нагадаємо,10 липня 2010 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", ініційований головою фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександром Єфремовим. Зокрема, закон передбачає перехід до змішаної системи виборів: 50% депутатів обиратимуться за партійними списками, 50% – в мажоритарних округах, забороняє брати участь у місцевих виборах блокам політичних партій та самовисуванцям у мери та встановлює норму, згідно якої у виборах можуть брати участь місцеві організації політичних партій, зареєстровані не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів

А. Береза />  

Читайте также по теме