ГолосUA
15:20 12/07/2010

Закон щодо газового ринку України погіршується з кожною новою редакцією — експерт

Нові редакції законопроекту „Про засади функціонування ринку природного газу” не орієнтовані на створення ліберального конкурентного газового ринку.

Таку думку висловив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, відповідаючи на запитання журналістів, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, нинішній варіант законопроекту „Про засади функціонування ринку природного газу” суттєво відрізняється від того варіанту, що був спершу наданий на розгляд європейським експертам і в розробці якого західні партнери взяли активну участь.

“Після того, як цей законопроект було повернуто на доробку в Кабмін, він абсорбував у себе масу “бокових” побажань, які суттєво змінювали якість цього закону. Тепер, після першого читання, депутати можуть активно брати участь у “доробці” цього проекту”, — зазначив О. Нарбут.

Зокрема, на думку експерта, положення законопроекту стосовно того, що продаж видобутого газу має бути повністю віддано до повноважень суб’єктів держави, “не вписується в рамки європейської традиції розвитку газового ринку і не співпадає з варіантом створення ліберального конкурентного ринку газу”.

“Як би ми не називали уповноважених суб’єктів, будуть компанії, які прагнутимуть паразитувати на цих фінансових потоках і жодним чином не будуть покращувати ефективність постачання газу українським споживачам з точки зору його конкурентної боротьби і зниження цін”, — зауважив він.

Нагадаємо, що 2 липня Верховна Рада України прийняла у першому читання Закон „Про засади функціонування ринку природного газу”. Схвалений міністрами документ передбачає функціонування газового ринку відповідно до норм Євросоюзу. Прийняття цього закону є однією з вимог ЄС для участі в модернізації української газотранспортної системи.

М. Мамаєва />  

Читайте также по теме