ГолосUA
10:23 09/06/2010

Законопроект про мирні зібрання необхідно приймати негайно — експерт

Законопроект "Про порядок організації і проведення мирних заходів" має певні недоліки, але все ж покликаний вберегти хоч якість крихти свободи громадян та їхнього права на мирні протести.

Про це заявив експерт Української Гельсінкської спілки з прав людини В’ячеслав Якубенко у коментарі кореспонденту ГолосUA.

"Чинне законодавство не роз’яснює, хто і як має організовувати мітинги й демонстрації, які права та обов’язки учасників й організаторів, як гарантувати права людини під час проведення двох недружньо налаштованих одна до одної акцій. Наразі чиновники різного рівня вирішують ці питання в ручному режимі й на власний розсуд", — зазначив він.

За словами експерта, автори нового законопроекту пропонують дозволяти проводити мирні зібрання лише в спеціально відведених для цього місцях.

"Де саме — визначатиме місцева влада. Але на мою думку, хоч проект в останній редакції і має певні недоліки, його все ж треба негайно приймати, щоб захистити саме право на свободу мирних зібрань", — підкреслив він.

Нагадаємо, що вже прийнято в першому читанні і внесено для остаточного прийняття у Верховній Раді України законопроект N2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів", який звужує права народу на мирні зібрання.

О. Черненко

 

Читайте также по теме