ГолосUA
10:07 22/06/2010

Законопроект про судоустрій потребує доопрацювання — ВРЮ

До законопроекту про судоустрій є багато зауважень, а сам документ вимагає доопрацювання.

Про це заявив голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко.

Зокрема, на його думку, ВРЮ необхідно дати право застосовувати до суддів альтернативні заходи покарання, окрім звільнення, наприклад, догану.

Разом з тим Колесниченко зазначив, що процедура підбору кандидатів на посаду судді, передбачена законопроектом, занадто громіздка: «Ми створюємо дуже суворий бартер для певної категорії юристів, яких ми найбільш хотіли б бачити в судових лавах». За його словами, найбільш досвідчені юристи не можуть витрачати 2-3 роки для того, щоб стати суддею. У цьому випадку, на думку глави ВРЮ, як альтернативу можна зарахувати роботу помічником судді за наявності вищої юридичної освіти, секретарем судового засідання, слідчим, слідчим-прокурором, прокурором, який бере участь у процесі.

Колесниченко також зазначив, що недоукомплектація судів унаслідок ускладнення процедури отримання суддівської посади нам не загрожує. «Є великий резерв бажаючих стати суддями, багато людей склало кваліфікаційні іспити, але у зв’язку з відсутністю вакантних посад не працевлаштовані», — наголосив юрист. Проте серед претендентів, які пройшли конкурс, Вищу кваліфікаційну комісію, Вища рада юстиції визнає непридатними для роботи суддею 25% бажаючих.

За матеріалами: Главред />  

Читайте также по теме