Леся Дубенко
08:34 14/10/2009

Закордонна преса: головна тема — Крим

Вже понад тиждень закордонна преса активно мусує тему уявного російського вторгнення до Криму. Видання “The Washington Post” (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/10/05/AR2009100501755_pf.html) стверджує, що негаразди у відносинах між Києвом та Кремлем особливо відчутні на кримському півострові. На думку американської газети, Росія пильно стежить за ходом президентської кампанії в Україні і намагається застосувати всі важелі впливу, які у неї залишилися на пострададянському просторі. У Криму, де більшість населення — етнічні росіяни, які незадоволені нещодавно розпочатою політикою "українізації" регіону, це зробити зовсім не важко. "Кримчани дійсно прихильно ставляться до Москви, адже їх ображає той факт, що офіційний Київ не враховує інтереси автономії, концентруючись на зближенні із Заходом та пропагандою української мови. Згідно із даних соціологів, чимало росіян та українців, які проживають у Криму, підтримують приєднання до Росії або розширення автономії Криму у складі України, а також перебування Чорноморського флоту у Севастополі"- пише видання.- "Із огляду на ці факти не дивно, що Кремль намагається розпалити міжетнічні конфлікти у Криму, адже він прагне створити передумову для інтервенції і таким чином підірвати владу Києва, який і так не приділяє регіону достатньої уваги. Єдине, що українська влада робить — це час від часу зупиняє у Криму російські вантажівки, які перевозять ракети, та влаштовує "грандіозно суворі перевірки".

Українські політики, пише британське видання “The Guardian”, (http://www.guardian.co.uk/world/2009/oct/11/russia-ukraine-control-election) самі винуваті у тій небезпечній ситуації, яка склалася у Криму. Гостра боротьба між Тимошенко та Ющенком паралізувала держапарат країни і довела економіку майже до стану дефолту. Хто б не став наступним президентом України, питання відносин Києва із Москвою стане наріжним каменем його/її зовнішньої політики, вважають різноманітні аналітики, серед яких екс-радник президента України із питань національної безпеки Володимир Горбулін. У своєму нещодавньому інтерв’ю, він стверджував, що Росія готова розчленувати Україну і, звичайно, самою гарячою та зручною точкою для здійснення такого плану є Крим. Неодноразово кремлівські чиновники закликали до приєднання півострова до "матінки-Росії", крок який підтримує великий відсоток кримчан.

"Природно, що обстановка, яка склалася в Криму вкрай непокоїть політично-турбулентний Київ із його зібранням далеко не відповідальних посадовців. Але ще більше їх хвилює, як, до речі, і представників інших східноєвропейських урядів, той факт, що США готові пожертвувати їх долею на благо так званого "перезапуску" відносин із Москвою. Очевидно, що для Обами проблеми Афганістану, Ірану та Іраку — набагато важливіші за конфлікти у Східній Європі і навряд чи він буде готовий прийти на допомогу Україні у разі, якщо Росія перейде від балачок до конкретних дій щодо Кримського півострова. Так само вчинив і ЄС, який чітко дав зрозуміти, що Києву не слід сподіватися на членство у союзі найближчим часом, і запропонував йому у часть у програмі Східного партнерства. На думку Горбуліна, європейці тихо погодилися із політикою Кремля і готові відступити від боротьби за Україну, чим вчинили своєрідний повтор "мюнхенської змови"- наголошується у статті “The Guardian”.

Обидва видання переконані, що Україні слід ставитися до кримського питання більш уважно і прислухатися до потреб кримчан, які може й не яавляють собою таких милих серцю нинішньої влади "файних івано-франківських хлопців", але які також є українцями і мають право на вибір. "Війна між Україною та Росією — це, звичайно, щось із категорії фантастики, однак, навіть, якщо припустити, що таке станеться, чим зможе зарадити Київ, якщо самі кримчани виступають проти нього? Як Україна зможе захистити свою територію, зокрема півострів, коли Росія перейде від пустих балачок до конкретних дій, в тому числі військових, враховуючи ту обставину, що Держдума нещодавно прийняла закон, який дозволяє використання військ для захисту російських громадян та російськомовних особ за кордоном, а також наявність Чорноморського флоту у Севастополі?"- запитують “The Washington Post” та “The Guardian”.

Серед інших видань, які згадують Україну, слід виділити газету “The Sunday Times” (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6869429.ece), яка стверджує, що колишнього прем’єра Британії та нинішнього кандидата на посаду президента ЄС, який буде обраний після ратифікації Чехією Лісабонського договору, спонсорує український мільярдер та зять екс-президента Кучми — Віктор Пінчук. За даними газети, Пінчук фінансує Блера не просто так, а із метою здобути прихильність британця у питанні вступу України до Євросоюзу. Чутки про комерційну діяльність Блера із українським олігархом, зазначається у публікації, неоднозначно сприйнялися європейською громадськістю і ретельно буде нею розглядатися найближчим часом.

 

  

 

 

Читайте также по теме