ГолосUA
12:48 17/05/2009

Замість кредитних банки видають депозитні картки

У 2009-му банки практично не видають кредитних карток, натомість активно просувають на ринку новий продукт — депозитні картки. Про це пише тижневик «Контракти».

Дефіцит коштів на українському фінансовому ринку призвів до заморожування в першому кварталі 2009 року видачі кредитних карток багатьма вітчизняними фінустановами. Умови за вже виданими кредитними картками істотно змінилися. Фінустанови збільшили суму мінімального обов’язкового платежу за картками (з 50 до 100 грн), посилили штрафи за прострочення (до 5% несплаченої вчасно суми). Деякі банки скоротили ліміти за кредитками — якщо на початку осені з кредитки можна було зняти 5 тис. грн, то зараз — максимум 2,5 тис. грн. У проблемних банках (з тимчасовою адміністрацією) кредитні картки цілком заморожені, при цьому із зарплатних карток можна знімати лише по 300–500 грн на день (у благополучних банках щодня можна знімати до 2,5 тис. грн).

З 20 опитаних «Контрактами» фінустанов тільки дві — «ПриватБанк» та «ОТП Банк» — видають нові кредитні картки клієнтам з вулиці. «ОТП Банк» надає кредитку на суму, що не перевищує три щомісячні офіційні оклади позичальника, кредитний ліміт за новою карткою «ПриватБанку» становить лише 500 грн (за рішенням кредитного комітету сума може бути збільшена до 1000 грн).

З початком кризи в Україні банки дедалі менше випускають кредитні та дебетні картки Але, не бажаючи втрачати клієнтів, банки пропонують симбіоз платіжної дебетної картки й ощадного депозиту — депозитну пластикову картку.

«Клієнт отримує дебетову картку, якою можна розплачуватися в торговельних мережах, знімати з неї гроші. Особливість такої картки полягає в тому, що фінустанови нараховують на залишок суми на картці приблизно 16–17% річних, стимулюючи, таким чином, клієнтів якомога рідше й у менших обсягах знімати гроші з такого рахунка», — пояснив голова правління Українського процесингового Антон Романчук.

Протягом усього 2009 року депозитні картки будуть у фаворі у банкірів. /> «Щоб залучити клієнтів, банки доповнюватимуть платіжні картки різними послугами: збільшать кількість cash-in-банкоматів, дозволять клієнтам розплачуватися картками за комунальні послуги, нададуть послугу мобільного та інтернет-банкінгу», — припускає Антон Романчук. У 2009-му банки не будуть скупитися на розвиток системи електронних платежів, щоб зменшити обсяг переведення коштів у готівку населенням, оскільки робота з готівкою (обслуговування банкоматів, закупівля банківських купюр у НБУ, співпраця з банківськими мережами та міжнародними платіжними системами) обходиться банкам досить дорого й вимиває кошти з фінансової системи.

 

Читайте также по теме