ГолосUA
09:34 02/09/2009

Запрацювали два великі українські підприємства

Горлівський концерн «Стирол» і Харківський тракторний завод відновили роботу після вимушеної зупинки.

Концерн «Стирол» відновив виробництво аміаку і карбаміду, припинене на початку серпня. Як зауважив глава наглядової ради підприємства Микола Янковський, запущено два агрегати з виробництва карбаміду і один — з виробництва аміаку.

На «Стиролі» зупинку потужностей пояснювали нерентабельностью виробництва хімічної продукції. На той момент вартість газу для хімпідприємств складала $246 за 1 тис. куб. м, а тонна аміаку на зовнішніх ринках — $245.

Аналітик інвесткомпанії «Драгон Капітал» Тамара Льовченко повідомила, що у «Стиролу» була і інша причина для зупинки агрегатів. Підприємству необхідно було провести плановий ремонт устаткування. Тобто йому в будь-якому випадку довелося б на певний час обмежити випуск продукції.

На підприємстві стверджують, що рішення про запуск агрегатів було прийняте у зв’язку зі зниженням вартості газу для виробників азотних добрив. У кінці липня учасники ринку звернулися до уряду з проханням зменшити ціну до рівня $180-190 за 1 тис. куб. м. Нацкомісія регулювання електроенергетики понизила її до $205.

Втім, навіть при новій вартості газу кон’юнктура ринку залишається несприятливою для українських хімвиробників. Хоча за минулий місяць аміак на світових ринках подорожчав з $245 до $263 за тонну, карбамід подешевшав з $260 до $237.

Крім того, Харківський тракторний завод імені Орджонікідзе 1 вересня почав роботу після двомісячної зупинки (співробітники заводу були відправлені до відпуску), повідомив заступник гендиректора заводу Віктор Логачев.

За його словами, завод почав працювати за виробничим планом, сформованим на вересень. «Ми не можемо сказати, що нас владнує цей план, оскільки він невеликий, але робота є», — відзначив посадовець.

ХТЗ не працював з 1 липня, коли співробітників відправили в оплачувану відпустку на місяць. Очікувалося, що ХТЗ отримає замовлення на 100 тракторів з Монголії, а також через Украгролізінг держзамовлення на трактори для українських сільгоспвиробників.

За матеріалами: газети ”Дело” /> , Корреспондент

 

Читайте также по теме