ГолосUA
10:56 21/05/2010

Зарубінський: Росія претендує на українські об’єкти, створені за часів СРСР (Додано ГОЛОС)

Росія претендує на об’єкти, які знаходиться в Україні і були створені за цільовими програмами за часів Радянського Союзу. Про це сказав депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський в інтерв’ю кореспондентові ГолосUA.

ГОЛОС

“Це проблема не тільки Росії та України, це проблема у стосунках між Україною та Молдовою, Україною та Білоруссю, адже мова йде про об’єкти, які були створені за цільовими програмами. У більшості випадків це будинки відпочинку, санаторії тощо”, — пояснив депутат.

Він наголосив, що з цього приводу Україна має цілу низку питань з Молдовою, також є певні претензії з боку Білорусі. “Зокрема, що вони у нас в Криму, на березі Чорного моря, будували об’єкти, на які виділяли гроші. І ці країни наполягають на тому, що за всіма міжнародними правилами, власність повинна бути відновлена. Я думаю, що Росія висуває такі самі претензії. Адже деякі об’єкти будувалися навіть не за держпланом, а як конкретні підприємства, тобто за гроші підприємств на Уралі, в Сибіру і так далі”, — сказав литвинівець.

О. Зарубінський наголосив, що у цих питаннях між Україною та Росією повинна бути “договірна тональність”. “Це є питання узгодження, тому, що у нас також є об’єкти на території Росії, які будували українські підприємства. Тому давайте відкинемо політику і нехай працює господарсько-юридична комісія, яка зробить, щоб усе було чесно”, — додав О. Зарубінський.

Нагадаємо, офіційна Москва висловила сподівання на те, що всі численні об’єкти власності, що формально належать Україні, будуть передані російській стороні, причому це питання найближчим часом мають вирішити президенти Віктор Янукович і Дмитро Медведєв.

О.Каретнікова. 

Читайте также по теме