ГолосUA
06:15 01/07/2010

Затриманого у «Борисполі» німецького експерта підозрюють у шпигунстві?

Ситуація навколо керівника українського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге обростає несподіваними подробицями. Серед інших версій — підозра Ланге у шпигунстві.

Як повідомляє газета "Сьогодні" з посиланням на власні джерела, спроба депортації Ланге може бути "підставою" з боку опозиції.

За інформацією видання, також ходять чутки, що СБУ нібито підозрює Ланге в шпигунській діяльності на території України. Ці чутки не підтвердили в спецслужбі ні на офіційному рівні, ні на неофіційному.

Сам Ланге сказав "Сегодня", що вперше чує про тему шпигунства: "Мені ніхто такого не говорив. Але ви знаєте, просто є подання у деяких людей, що іноземні недержавні фонди — це якісь шпигуни і якісь спецслужби, але Фонд Аденауера працює публічно, і такі подання абсурдні".

Газета поцікавилася у Ланге деякими деталями його біографії. Зокрема, Ніко 7 років був військовослужбовцем бундесверу (армія ФРН) і працював в таких гарячих точках, як Боснія і Герцеговина, а також Косово. Щоправда, він відмовився сказати, яким було його військове звання.

"Я весь час був на не дуже високій посаді, тому не варто так довго це обговорювати. Я у відставці і вже 10 років жодного стосунку до бундесверу не маю", — сказав він. Також Ланге запевнив, що ніколи не мав відношення ні до німецької військової розвідки, ні до BND (аналог СБУ в ФРН).

Видання висуває ще одну версію інциденту з Ніко Ланге. Як повідомило джерело у дипломатичних колах, Ланге фактично "працював політконсультантом в українських опозиційних політиків".

"Він курсував між БЮТ та іншими опозиційними силами, переконував їх об’єднатися, давав поради, як чинити, і лобіював інтереси нашої опозиції в політструктурах Євросоюзу. Це шокувало українську владу. Уявіть, як відреагував би уряд Німеччини, якщо б німецьке представництво фонду "Російський світ" працювало з фракціями в Бундестазі, переконуючи їх голосувати за виведення військ з Афганістану", — наголосило джерело.

У свою чергу Ланге назвав такі припущення спекуляціями.

У Німеччині не вірять, що Ланге міг бути причетний до шпигунства. "Швидше за все, його дійсно затримали помилково, а тепер чиновники середньої руки намагаються виплутатися з цієї історії, придумуючи нісенітниці", — заявив німецький політолог Олександр Рар.

Нагадаємо, 29 червня МЗС провело бесіди з представниками посольств Росії, США, Німеччини та Польщі щодо роботи некомерційних фондів, які координуються відповідними посольствами.

Також із заявою виступила заступниця керівника Адміністрації президента Ганна Герман. За її словами, "в СБУ була вагома аргументація" не пропускати в Україну Ланге.

Німецького експерта затримали у "Борисполі" 26 червня без пояснення причин. Через 10 годин він таки потрапив до Києва, однак офіційної версії затримання експерта наразі не оприлюднено.

 

Читайте также по теме