ГолосUA
05:16 27/09/2010

Затулін виступив проти недобросовісної конкуренції для російської мови в Україні

Депутат російської Держдуми, директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін запропонував усунути в Україні недобросовісну конкуренцію для російської мови.

"Для того, щоб бути спокійним за російську мову, потрібно тільки усунути недобросовісну конкуренцію, яка продовжує поки процвітати в Україні", — йдеться в оприлюдненій заяві політика.

"Сумлінна конкуренція російській мові не зашкодить", — додав Затулін.

Коментуючи зареєстрований у Верховній раді законопроект "Про мови в Україні", Затулін заявив, що багато хто з критиків документа не знайомі з його тестом.

"Печерні націоналісти, які видають свою русофобію за українофілію (на кшталт Павла Мовчана з "Просвіти"), стрепенулися і пророкують стрілянину на вулицях. Недалеко від них пішли освічені патріоти з БЮТ (Олег Медведєв), які наукоподібно доводять, що закон "вимкне українську мову"… На російському фланзі такої очевидності в оцінках немає", — зазначив він.

"Декларація про російсько-українську двомовність в Україні носить символічний характер, але починати доводиться саме з символів. Закон, хоч і не усуває повністю нерівність у статусі мов, але робить крок у цьому напрямку", — вважає Затулін.

На думку російського політика, є цілком ймовірним, що з ухваленням закону деякі вважатимуть свій обов’язок перед виборцями і демократією в питанні про мови виконаним. "Що ж, інші повинні будуть продовжити боротьбу", — додав він.

Нагадаємо, зараз до Верховної ради внесено закон, який передбачає розширення сфер вжитку російської мови в Україні та фактично визнає двомовність держави. Документом пропонується на законодавчому рівні визнати, що російська є для більшості громадян або рідною, або мовою щоденного спілкування.

 

Читайте также по теме