ГолосUA
14:51 29/01/2009

“Завдяки” Україні тварини приносять контрабандистам $200 млн.

Контрабанда тварин в Україні щороку коштує близько $200 млн.

Про це на прес-конференції заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

“Контрабанда тварин за доходом вже обігнала торгівлю зброєю і “поступається” лише контрабанді наркотиків”, — зазначив він.

За словами Володимира Борейка, контрабандний товар потрапляє до України різними шляхами. “По-перше, це “дірки” в українській митниці. Практика показує, що контрабандний живий товар майже безперешкодно потрапляє в Україну та за її межі. По-друге, існує явище “сірої” контрабанди. Це коли заборонений товар експортується у вигляді дозволеного. Це найпоширеніший спосіб, наприклад, перевезення чорної ікри. Окрім того, тварин ховають у дипломатах, валізах, а до рук покупців вони можуть потрапляти навіть через зоопарки, які після отримання живого товару перепродають його на чорний ринок”, — розповів він.

Володимир Борейко наголосив, що на сьогодні екзотичних тварин, завезених в Україну незаконно, можна придбати не лише на пташиному ринку, а й через Інтернет і навіть через оголошення в газетах. “Причина в тому, що у Кримінальному Кодексі поняття “контрабанда” не включає в себе незаконне перевезення представників фауни, отже, контрабандист не несе ніякого покарання”, — зазначив еколог.  

 

Читайте также по теме