ГолосUA
12:14 12/05/2009

Завтра президент Фінляндії приїде в Україну з офіційним візитом

Протягом 12 –14 травня відбудеться офіційний візит в Україну Президента Фінляндії Тар’ї Галонен.

Про це на брифінгу повідомила прес-секретар Президента України Ірина Ванникова, повідомили у прес-службі Президента.

Візит відбуватиметься на запрошення глави української держави, передане під час офіційного візиту Віктора Ющенка до Фінляндії у 2006 році.

І.Ванникова зазначила, що це перший візит в Україну глави фінської держави за роки незалежності нашої країни.

Мета візиту – поглиблення двостороннього співробітництва у сферах, що становлять першочерговий інтерес сторін: економіка, енергетика, інвестиційна сфера, культурно-гуманітарне співробітництво, а також забезпечення активної підтримки Фінляндією європейської інтеграції України тощо.

У рамках візиту 13 травня пройдуть переговори Президентів України та Фінляндії. Після зустрічі у вузькому колі розпочнуться переговори Президентів у розширеному форматі. Під час переговорів сторони обговорять питання двосторонньої співпраці, європейської та євроатлантичної інтеграції України, ситуацію в регіоні Східної Європи та взаємодію України з державами цього регіону, а також широке коло міжнародної проблематики. Після закінчення переговорів планується зустріч Президентів України і Фінляндії з представниками ЗМІ.

Також у рамках візиту 13 травня планується участь Президента Фінляндії Тар’ї Галонен та Президента України Віктора Ющенка в українсько-фінському бізнес-форумі. «На форумі буде представлено 53 компанії — представники різних промислових секторів Фінляндії (енергетика, навколишнє середовище, інформаційні технології та телекомунікації, інжиніринг, металообробка, будівництво та фінансові послуги, нерухомість, харчова промисловість тощо)», – сказала Ірина Ванникова.

Вона додала, що під час візиту заплановано церемонію покладання Президентами України та Фінляндії квітів до Пам’ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Окрім того, за словами прес-секретаря Президента України, програмою офіційного візиту передбачено зустрічі глави фінської держави з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко, Головою Верховної Ради Володимиром Литвином та лідером Партії регіонів Віктором Януковичем.

«Українська сторона очікує від візиту Президента Фінляндії активізації двостороннього політичного діалогу та оптимізації взаємодії з усього комплексу питань двостороннього співробітництва», – підкреслила І.Ванникова.

Вона повідомила, що також очікується більш дієва підтримка з боку Фінляндії у питаннях просування інтересів України на євроінтеграційному напрямку, зокрема, у рамках переговорів щодо Угоди про асоціацію з ЄС, діалогу про визначення умов запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, пріоритетів реалізації ініціативи «Східне партнерство».

Планується досягнення домовленостей щодо залучення інвестицій з Фінляндії на розвиток економічно привабливих проектів в Україні. />  

Читайте также по теме