ГолосUA
17:48 29/09/2009

Завтра ЄС оголосить винного у грузинсько-російському конфлікті, напруга зростає

Напередодні оголошення Європейським Союзом винуватця російсько-грузинського військового конфлікту, напруга на кордоні із Південною Осетією та Абхазією зростає

Про це повідомило видання The International Herald Tribune, із посиланням на Associated Press.

Завтра Європейський Союз оголосить остаточну доповідь, яка визначить, хто винен у військовому конфлікті між Москвою та Тбілісі у серпні минулого року.

Через той факт, що до сих пір невідомо, яку сторону звинуватять більше, напруга на кордоні між Грузією та її сепаратистськими регіонами-Абхазією та Південної Осетією невпинно зростає.

"На даний момент спостерігачі ЄС, які перебувають на кордоні Грузії із сепаратистськими регіонами, знаходяться у стані підвищеної тривоги"-зазначається у публікації.-"Однак, голова місії Хансоерг Хабер наголосив, що поки що жодних провокацій не відбулося".

Видання нагадує, що Росія відмовила у присутності спостерігачам ЄС у Південній Осетії та Абхазії, чим немало обурила європейську громадськість, яка прагне встановити мир на Кавказі.

"Протягом року Брюссель намагається знайти винуватця у початку короткого військового конфлікту між маленькою Грузією та великою Росією, але, поки що йому це не вдалося, адже Євросоюз ніяк не може вирішити, що для нього є більшим пріоритетом на даний момент — покращення відносин з РФ чи підтримка союзника США Саакашвілі.

Якщо доповідь визнає винною Грузію, то це суттєво посприяє посиленню авторитету Кремля та збільшить шанси визнання міжнародною громадськістю Абхазії та Південної Осетії. Якщо ж навпаки винною стане Росія, то Москва може не на жарт образитися і вчинити черговий дебош, припиняючи поставки до ЄС газу посеред зими чи відмовитися скорочувати ядерний арсенал"- пише The International Herald Tribune.

"Водночас риторика Москви та Тбілісі по відношенню одне до одного залишається вкрай жорсткою: звинувачення у агресії чи територіальних претензіях часто звучать з обох сторін. Саме тому міжнародна спільнота сподівається, що доповідь, яка буде оголошена завтра, врешті поставить крапку у визначенні цапа відбувайла конфлікту 2008-го".

Л.Дубенко

 

Читайте также по теме