ГолосUA
13:16 14/05/2010

Заявами щодо «Південного потоку» Янукович підбадьорював народ, а не лякав Росію — експерт

Заява про готовність України скласти конкуренцію російському «Південному потоку» Президента України Віктора Януковича носить суто політичний характер та має на меті підбадьорити українське суспільство.

Таку думку висловив науковий співробітник Інституту Дослідження суспільства імені Макса Планка Генадій Друзенко в ексклюзивному коментарі кореспонденту  ГолосUA.

«Це розраховано на внутрішній електорат, бо в Москві сидять люди, які більш-менш добре розуміються на газі і вміють рахувати. Відповідно, ця заява Президента звернена саме до українського народу показати, що ми тримаємось і не боїмося створення альтернатив. Бо я маю сумнів, що ця заява може хоч якось посилити наші позиції у майбутньому переговорному процесі», — сказав експерт.

Також експерт пояснив, що насправді будівництво Росією «Південного потоку» наражає українську ГТС на ризик залишитися з напівпорожньою трубою.

«Саме “Південний потік” створює пряму і безпосередню конкуренцію українській газотранспортній системі. Він її не перекриває по потужності, але за умови введення його на повну потужність, це буде щонайменше половина того газу, який сьогодні йде через Україну. Враховуючи, що споживання газу падає, принаймні останні кілька років в Європі, відповідно ми можемо говорити, що Південний потік створить для Української газотранспортної системи величезну проблему, бо окрім суто фінансової складової, тобто втрати якихось чималих надходжень від транзиту газу, ми можемо зіткнутися з проблемою незаповнення ГТС. Схожа проблема вже була у Одеса-Броди», — пояснив Г.Друзенко.

За словами експерта, якщо не заповнити українську трубу, вона іржавітиме і вимагатиме значних грошових вливань для підтримання її в напівживому стані.

Водночас, Г.Друзенко наголосив, що Віктор Янукович у своїй заяві вдався до загальноприйнятих політичних прийомів.

«Заява Януковича носить не економічний, експертно обгрунтований характер, а має суто політичний характер і в політичній площині має сприйматися адекватно. Адже в політичній грі це абсолютно прийнятно і не тільки Янукович грає за такими правилами», — сказав політолог.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович у нещодавньому коментарі російській радіостанції «Эхо Москвы» наголосив, що його не лякає будівництво трубопроводу «Південний потік». «Якщо це спосіб тиску на Україну, то ми це розуміємо. А якщо це конкурентна боротьба, то ми до неї готові», — сказав Президент.

Н.Виноградська />  

Читайте также по теме