ГолосUA
15:10 08/04/2010

Збільшення обсягів закупівлі газу Україною за нинішньої ціни недоцільно — експерт

Збільшення обсягів закупівлі газу українською стороною з 33,7 до 36,5 млрд. кубометрів в 2010 році за ціною 330 доларів недоцільно.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA заявив директор енергетичних програм, Український центр економічних i політичних досліджень iM. О. Разумкова Володимир Саприкін.

“Тут є кілька спірних моментів. Чи доцільна закупівля таких додаткових обсягів при нинішній ціні, а можливо вона буде зменшена? Якщо за сьогоднішньою ціною 330 дол. — це скоріше за все недоцільно. Але з іншого боку, якщо ціна буде кардинально зменшена, то з урахуванням, що в газовому балансі України, який прийнято попереднім урядом, прописано, що ми купуємо для закачування у сховища менше млрд. куб. м російського газу, це недостатньо, і було б таки доцільно закачати ті самі додаткові 2.8 млрд. куб м. газу, однак за значно нижчою ціною”, — відзначив він.

Експерт нагадав, що “голова правління ВАТ “Газпром” пропонував Україні збільшити кардинально закупівлю газу і це, начебто вплинуло б на зменшення її ціни”.

“Скоріш за все це попередні наміри з боку України, дещо збільшити, а саме на 2,8 млрд. куб м. газу. З іншого боку “Газпром” пропонував кардинально більші обсяги, власне, понад 50 млрд. куб м. газу, а не 36,5 млрд. куб м. газу як зараз. Це така попередня домовленість щодо поступки з боку України”, — пояснив він.

Як повідомили в прес-службі 8 квітня, перебуваючи з робочим візитом в Москві, Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко і голова НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін зустрілися з головою ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером.

В ході переговорів розглядалися заходи забезпечення стабільності постачання газу в Україну та Європу. Зокрема, сторони домовилися про збільшення об’ємів закупівлі газу українською стороною з 33,7 до 36,5 млрд. кубометрів в 2010 році.

О.Оснач

 

Читайте также по теме