ГолосUA
12:59 16/07/2010

Збільшення субсидій призведе до ускладнень переговорів з МВФ — експерт

Для збільшення державних витрат на субсидії слід терміново шукати нові джерела доходів.

Про це сказав економіст інвестиційної компанії "Аструм" Олексій Блінов у коментарі кореспонденту ГолосUA.

"Заради отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду уряд змінив закон про держбюджет: скоротили і так завищені доходи і порізали витрати, щоб хоч на папері звести дефіцит до 5 %. Якщо зараз збільшити державні витрати на субсидії, то слід терміново шукати нові джерела доходів," — зазначив він.

За словами експерта, це необхідно для того, аби не випасти за межі дефіциту.

"А це у нинішній ситуації це малоймовірно," — зауважив він.

Експерт додав, що непопулярні рішення уряд завжди супроводжує втішними заявами про захист малозабезпечених субсидіями."А як по-іншому? Уряд же не хоче втрачати довіру до себе," — наголосив експерт.

О. Блінов також зазначив, що зменшення "порогу" компенсації комунальних послуг із 20 % доходу до 15 % автоматично збільшить кількість родин, які підпадають під цю норму.

"Це потягне додаткові витрати з держбюджету і відповідно нові ускладнення в переговорах із Міжнародним валютним фондом," — додав експерт.

Нагадаємо, з 1 серпня відпускні ціни на природній газ для населення зростуть на 50%. Поступове підвищення внутрішніх цін на природний газ до економічно обґрунтованого рівня є одним із зобов’язань України в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом. В уряді обіцяють, що майже 80% населення будуть мати можливість скористатися субсидіями.

"Заробітна плата у людей залишилась та сама яка була, але відсоток який вони будуть платити, наприклад за житлово-комунальні послуги, буде не 20%, верхній показник, а це буде всього 15%", — сказав міністр праці і соціальної політики Василь Надрага.

О. Черненко />  

Читайте также по теме