Збільшення транзиту нафти через нафтопровід Одеса-Броди завантажить українські НПЗ — експерт

Збільшення транзиту нафти через нафтопровід Одеса-Броди має завантажити українські нафтопереробні заводи та вплинути на плату за транзит нафти.

Таку точку зору висловив заступник директора науково-технічного Центру “Психея” Геннадій Рябцев у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Нафтопровід Одеса-Броди треба завантажувати, при чому, якомога більше. Якщо збільшаться обсяги постачання, це буде добре, як з точки зору плати за транзит, якщо це будуть транзитні обсяги, так і стосовно завантаження українських НПЗ нафтою, якщо вона туди буде спрямовуватися”, — сказав він.

За словами фахівця, проектна потужність нафтопроводу Одеса-Броди становить до 14,% мільйонів тонн нафти на рік. Досі було підписано лише контракт по постачанню 4 мільйонів тонн на рік.

Нагадаємо, міністр енергетики Юрій Бойко разом із своїм азербайджанським колегою підписали у Давосі договір про транспортування нафти територією України. За словами Ю. Бойка, договір передбачає постачання азербайджанської нафти нафтопроводом Одеса-Броди в аверсному режимі. "В цьому році планується прокачати від 8 до 12 мільйонів тон", — сказав він.

Читайте также по теме