ГолосUA
11:55 30/09/2010

Здебільшого подорожчають продукти, які ростуть в землі, – експерт (ГОЛОС)

Подорожчання продуктів харчування буде стовідсотково, можливо навіть суттєве. />  

Таку думку висловив кандидат сільськогосподарських наук, заслужений економіст України Віктор Хмільовський в коментарі кореспонденту ГолосUA.

Він зазначив, що подорожчання продуктів і рівень цього підвищення цін залежить не лише від кліматичних умов, в яких влітку перебувала Україна і світ, а й від політичної ситуації і фінансово-економічної кризи.

«З урахуванням того, що у світі великі неврожаї, і на продукцію, зокрема, українську сільськогосподарську є попит, то, звичайно, сам ринок буде диктувати зростання цін. Це перший фактор. Другий фактор – стосовно зростання курсу долара стосовно інфляції, яка може мати місце в Україні. Тим більше, що ситуація підігрівається і певними політичними силами в Україні, яким нагально потрібно виграти чергові виборчі перегони», — пояснив експерт.
ГОЛОС

Разом з тим, за словами економіста, те, що зростання цін буде відбуватись, то в цьому можна не сумніватись. На його думку, здебільшого подорожчання стосуватиметься продукції, яка росте в землі.

«Картопля вже подорожчала, при тому неймовірно. Все те, що виростає в землі, буде теж дорожчати, і може дорожчати, тому що спека була. Якщо неврожаї у певних регіонах особливо значущі, то це позначиться і на кормовій базі для тваринництва. Це також відіграє свою роль на зростанні цін на продукцію тваринного походження», — наголосив В. Хмільовський.

Фахівець також підкреслив, що безконтрольним процес підвищення цін не повинен залишатися, оскільки бізнес зацікавлений у тому, щоб отримувати великі прибутки, і ціни зможуть «злетіти» зовсім необґрунтовано.
«Якщо держава не втрутиться в цей процес, оскільки ми інколи занадто заграємося у ринкові ігри, то без тотального контролю за цінами подорожчання можуть бути дуже суттєві», — підсумував він.

Нагадаємо, що сьогодні з’явилась інформація про те, що до кінця року продукти харчування можуть подорожчати на 20-40%. Зокрема, впродовж останнього місяця підвищення цін вже торкнулось молочної продукції, яка стала коштувати на 14-23% дорожче.

А. Штепура
 

Читайте также по теме