ГолосUA
10:23 22/01/2009

Жителі Дніпропетровщини рятуватимуть «Фаїну» власними силами

3 лютого представник Міжнародного комітету захисту прав людини в Дніпропетровській області вилетить до Африки, щоб почати переговори з піратами.

Про це повідомило видання «Сегодня».

Комісар цього комітету, генерал-лейтенант Віктор Гребенюк повідомив, що через жителів області, у яких в Африці є зв’язки, комітету вдалося вийти на "певні кола" в Сомалі. І зараз можна спробувати звільнити хоч би декількох людей.

За його словами, в Сомалі вже чекають на співробітника Міжнародного комітету із захисту прав людини, щоб почати переговори. «Піратів не влаштовує сума викупу або форма його виплати, тому українські моряки досі в полоні. Переговори з власниками судна і офіційними структурами проходять дуже складно. Ми спробуємо допомогти. Нам вдалося налагодити зв’язки з достатньо впливовими людьми, які можуть сприяти звільненню хоч би деяких членів команди. Ухвалено рішення про відправку нашого співробітника до Сомалі», — наголосив Віктор Гребенюк.

Він також зазначив, що напередодні звернувся до політичних партій Дніпропетровської області з проханням дати грошей на транспортні витрати і перекладача. Йдеться про $5-10 тис.

У Міжнародного комітету захисту прав людини, яка працює в Україні з 2001 року, є досвід в звільненні заручників. Нещодавно вони добилися звільнення української дівчинки, викраденої в Ірані. Свої представництва комітет має у 40 країнах світу.

Нагадаємо, що в полоні у піратів уже четвертий місяць знаходиться знаходитися українське судно «Фаїна». Суховантаж, на борту якого знаходиться 33 українських танки Т-72, а також легкі зенітні установки, гранатомети і боєприпаси, був захоплений піратами 25 вересня 2008 року.

 

Читайте также по теме