ГолосUA
16:03 06/10/2009

Житлова нерухомість повільно, але дешевшає

Кількість операцій з продажу квартир на вторинному ринку зросла, але не так значно, як пророкували на вересень, і навряд чи виросте значно до кінця року. А ціни на столичні квадрати впадуть до весни ще мінімум на 10%.

За даними консалтингової компанії «SV Development», у вересні кількість операцій на вторинному ринку житла виросла всього на 30 квартир.

«В серпні в столиці було 320 продажів, а у вересні операцій стало більше, але не так значно. Хоча це означає, що ринок починає відновлюватися, але дуже повільно. За нашими прогнозами, до кінця року продажі зростатимуть як мінімум на 50 квартир, а деякі місяці і 100 в місяць. Але до темпів 1600 продажів на місяць, як рік тому, ми прийдемо не раніше, ніж через три-чотири роки»— пояснив аналітик «SV Development» Сергій Костецький.

За даними компанії, у вересні середня ціна продажу житла в Києві склала $1536 за кв.м. При цьому найдешевшим залишався Дарницький район, з середнім показником $1146/кв. м, найдорожчим — Печерський район, де середня ціна продажу склала $2563/кв. м.

У інформаційно-аналітичному відділі АН «Планети Оболонь» відзначають, що судячи по числу операцій компанії за три місяці ділова активність впала майже в 2,4 рази. Пік падіння продажів на 42% стався в липні, в серпні число операцій знизилося ще на 21%, а у вересні — ще на 9%.

По оцінках «Планети Оболонь», у вересні в порівнянні з серпнем різниця між середньостатистичними цінами продажів і цінами пропозицій на аналогічне житло виросла приблизно на 7% і склала мінус 17,3%. Так, якщо купити квартиру пропонували в середньому по $2135 за кв. м, то продавали вже за $1765 за квадрат. Для порівняння: у серпні середня ціна продажу складала $1819.

За словами Сергія Костецького, з початку осені найбільший попит мали однокімнатні квартири на околиці Києва за ціною $50-60 тис., а також двокімнатні за ціною $60-80 тис.

По його прогнозах, до кінця року навряд чи будуть серйозні перепади більш ніж 2-3%, а може, до 5% в місяць, але великих стрибків вартості столичного житла не буде.

За матеріалами: «Экономические Известия».

 

Читайте также по теме