ГолосUA
14:48 08/02/2009

Журналіста, який кинув черевика у Буша, судитимуть 19 лютого

Іракський журналіст Мунтазер аз-Зейді, котрий жбурнув черевиком в Джорджа Буша під час його візиту в Багдад, постане перед судом 19 лютого.

Як повідомило агентство Асошіейтед Прес, з посиланням на судового прес-секретаря Абдула-Саттара Бейкдара, журналіст буде відповідати перед вищим судом за обвинуваченням у нападі на главу іноземної держави.

Сам кореспондент телеканалу «Аль-Багдадія» перебуває під вартою з 14 грудня. Тоді під час спільної прес-конференції американського президента та іракського прем’єра Нурі аль-Малікі в Багдаді кореспондент метнув у Буша свої черевики зі словами: «Це тобі прощальний поцілунок, собака… від вдів, сиріт і всіх убитих в Іраку». Журналіста затримали на місці. Його вчинок кваліфікується владою як «агресивні дії по відношенню до іноземної офіційної особи», що є карним злочином і карається, згідно з іракським законодавством, позбавленням волі на строк до 15 років.

Незвичайний вчинок 30-річного кореспондента встиг зробити його національним героєм у багатьох країнах арабського світу. Свої кандидатури для захисту журналіста пропонували більше 100 адвокатів з арабських і інших країн. Свої послуги запропонував також один з колишніх адвокатів екс-президента Іраку Саддама Хусейна Халіль ад-Дулеймі.

Для захисту кореспондента створили спеціальний комітет, який очолив голова профспілки адвокатів Іраку Дайа ас-Сааді. Раніше з’являлася інформація про те, що журналіст попросив політичного притулку у Швейцарії, однак влада цієї країни заявила, що поки не одержувала офіційного прохання.

Наприкінці січня в Іраку був встановлений пам’ятник кинутому в Буша черевику. Монумент було споруджено на території одного з іракських благодійних фондів у Тікриті на знак поваги до іракського журналіста Мунтазера аз-Зейді. Проте, наступного ж дня після того, як він був установлений, монумент демонтували на прохання центрального уряду.

 

Читайте также по теме