ГолосUA
10:41 14/05/2010

Злиття «Нафтогазу» і «Газпрому» 17 травня не відбудеться — експерт

Жодних домовленостей щодо можливості злиття компаній «Нафтогаз» та «Газпром» під час візиту президента Російської Федерації Дмитра Медведєва до України 17 травня не буде укладено. />  

Таку думку висловив директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов, передав кореспондент ГолосUA.

«Зараз нічого не відбудеться. Лише вчора Юрій Бойко (міністр палива та енергетики України — ред.) їздив до Олексія Міллера (голова правління компанії «Газпром» — ред.), де він вперше, мабуть, почув що О. Міллер має на увазі у цьому сенсі. Ніяких угод по «Нафтогазу» зараз підписано не буде», — підкреслив він.

За словами експерта, існує вірогідність, що жодних варіантів стосовно злиття компаній не існує і президенти обох країн спробують пом’якшити позицію, висловлену прем’єр-міністром РФ Володимиром Путіним. «Українська сторона враховує, що «Нафтогаз» — це 8% ВВП для бюджету і стабільності української економіки. Це надзвичайно важлива структура. Окрім цього, влада розуміє, що газотранспортна магістраль до 2015 року — це надзвичайно вагомий елемент стабільності України, оскільки без транзитного статусу Україна є другорядною державою, а з транзитним статусом вона має загальноєвропейське значення, тому здачі інтересів не буде», — запевнив він.

Нагадаємо, 17 травня до Києва прибуде Президент Росії Дмитро Медведєв для підписання низки двосторонніх угод із главою Української держави Віктором Януковичем.

А. Береза
 

Читайте также по теме