Мария Мамаева
13:21 17/02/2011

Зменшення розміру статутного капіталу зберегло 120 українських банків — Сугоняко

Зменшення розміру статутного капіталу банків у новому законі про регулювання діяльності банків з 500 до 120 млн. грн. дозволило зберегти 120 українських банків.

Про це заявив голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, відповідаючи на запитання журналістів, передав кореспондент ГолосUA.

“Статутний капітал для банків зробили у 2 рази більший, ніж у Європі. Навіщо — незрозуміло. Тим більше, що ринок у нас ненасичений — я вважаю, що в нас дуже мало малих банків. Тому 120 млн. грн. — це компроміс, це не 500, як хотіли зробити. Оскільки 500 — це означало б, що 120 банків мали б великі проблеми, стосовно своєї перспективи на ринку”, — зауважив експерт.

При цьому він зазначив, що українські банки сподіваються, що ця сума все ж таки буде зменшуватись у майбутньому.

За словами О. Сугоняко, мінімальний статутний фонд для банків наразі становить 75 млн. грн, у Європі — еквівалент 50 млн. грн. Оптимальним для вітчизняної банківської системи, на думку голови АУБ, було б збереження розміру статутного капіталу на існуючому рівні.

Нагадаємо, що 15 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла законопроект “Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)”, який до того 4 рази знімався з голосування через дискримінаційні норми відносно українських банків. Так, зокрема, однією з вимог законопроекту було збільшення статутного капіталу новостворених банків до 500 млн. грн.

Читайте также по теме