ГолосUA
10:29 18/07/2009

ЗМІ: Пірати не звільняли судно з українцями на борту

Сомалійські пірати звільнили німецьке вантажне судно Vіctorіa, а не контейнеровоз Hansa Stavanger, заявив глава Програми з підтримки моряків у Східній Африці Ендрю Мвангура.

«Про це свідчить уточнена інформація від керівництва кенійського порту Момбаса», — сказав він.

Спочатку повідомлялося, що пірати звільнили контейнеровоз Hansa Stavanger, однак тепер з’ясувалося, що насправді звільнене судно Vіctorіa, що належить компанії «VICTORIA SCHIFFAHRTS GMBH» (Німеччина). Воно перевозило 10 тисяч тонн рису з Індії в Саудівську Аравію й було захоплене сомалійськими піратами 5 травня в Аденській затоці.

Екіпаж складається з 11 румунських моряків, у тому числі одна жінка-штурман. Як повідомили місцеві ЗМІ, викуп за Vіctorіa склав 1,8 мільйона доларів США. Плутанина виникла тому, що обидва кораблі належать німецьким судновласникам.

Крім того, в районі Сомалі на сьогодні перебувають п’ять великих угруповань піратів, до яких залучено більше 5 тисяч людей, повідомив перший замісник голови Головного штабу ВМФ віце-адмірал Олег Бурцев.

«Пірати вже діють досить агресивно — були випадки захоплення суден фактично на очах екіпажів кораблів, які забезпечували їх безпеку», — сказав Бурцев. Згідно з інформацією, якою він оперує, торік пірати здійснили більше 100 нападів на торговельні судна, а вдалося їм захопити лише 42 з них.

За матеріалами: ИТАР-ТАСС, Морской Бюллетень — Совфрахт, РИА-Новости

 

Читайте также по теме