ГолосUA
09:14 26/01/2009

ЗМІ: У кризі найбільше винні американці та британці

Британське видання “The Guardian” опублікувало список із 25 діячів, які, на думку видання, найбільше винні у виникненні та розвитку фінансової кризи.

Як пише видання, фінансова криза — це не явище природи, а створена людськими руками катастрофа, “і всі в цьому, певною мірою, винні”.

Очолив список “винуватців” колишній глава Федеральної резервної системи США Алан Грінспен, який “винен у тому, що дозволив зростати іпотечній бульбашці внаслідок низької відсоткової ставки та нестачі регулювання у сфері іпотечних позик”.

Окрім того, видання назвало ряд політиків, які також відповідальні за кризу. Серед них — колишній глава адміністрації США Білл Клінтон, під час президентства якого було ухвалено кілька законів, які дозволили менш забезпеченим верствам населення отримати дозвіл на позики в банках для купівлі житла; Джордж Буш, який не лише не зупинив цей процес, а й розгорнув його масштаби; прем’єр-міністр Великобританії Гордон Браун, який “підніс інтереси фінансистів над інтересами представників іншої частини економіки, наприклад, виробників”.

До списку винних у кризі потрапили також колишні та нинішні діячі великих фінансових закладів США та Великобританії, серед яких страхова компанія "American International Group Inc.", банки "Goldman Sachs", "Lehman Brothers", "Merrill Lynch", "Halifax Bank of Scotland", "Royal Bank of Scotland", "Bradford & Bingley", "Northern Rock", "Bear Stearns", "Bank of England" та ін.

Видання також звинуватило таких відомих діячів, як фінансиста Джорджа Сороса, мільярдера Уоррена Баффета та главу американського хедж-фонду Джона Полсона, у тому, що вони “не помітили його (кризи. — ред.) наближення”.

 

Читайте также по теме