ГолосUA
15:44 11/01/2010

Зміна власника ІСД не вплине на стан української металургії та економіки — економіст

Зміна власника корпорації “Індустріальний союз Донбасу” жодним чином не вплине на українську металургію та загальний стан економіки.

Таку думку висловив у інтерв’ю кореспонденту ГолосUA економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

“Вважаю, що побоювання з приводу того, що українська металургія продовжує танути, перебільшені. Ми не очікуємо, що ці заводи закриють, відповідно, ті прибутки, які вони раніше приносили, мають приносити і надалі, це буде залежати лише від попиту на їхню продукцію”, — наголосив він.

На підтвердження своєї думки експерт навів приклад продажу “Криворіжсталі” компанії індійського мільярдера Лакшмі Міттала у 2005 році. “Ми маємо приклад “Міттал стіла”, який купив Криворізький комбінат ще у 2005 році. З того часу практично не змінилися ні випуск продукції, ні кількість працюючих, скорочення несуттєве, тобто принципових змін сама зміна власників не приносить”, — сказав Олександр Жолудь.

На думку фахівця, більшість працівників заводів, що входять у групу ІСД, у тому числі й тих, хто перебуває закордоном, наприклад у Польщі, не відчують суттєвих змін через зміну власника

Економіст також зауважив, що конкурс з продажу ІСД не міг бути відкритим та конкурентним, бо підприємство не знаходилося у державній власності. “ІСД є приватним, а не державним підприємством, тому питання, чи дійсно було дано за підприємство ринкову ціну, продажу на відкритому конкурсі не стояло”, — вважає експерт.

Нагадаємо, що у минулу п’ятницю стало відомо про покупку 50%+2 акцій корпорації ІСД власником швейцарського трейдера Carbofer, екс-співзасновником Євразхолдинга (РФ), спільно з групою Внєшекономбанку (РФ).

І. Носальська

 

Читайте также по теме