ГолосUA
09:58 13/02/2010

Зміни до Конституції можна вносити тільки після всеукраїнського референдуму — Турчинов

Зміни до Конституції можна вносити тільки після всеукраїнського референдуму.

Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов у ефірі ток-шоу «Велика політика» на телеканалі «Інтер», передав кореспондент ГолосUA.

«Тільки після всеукраїнського референдуму можна дійсно рухатися у конституційному напрямку». – сказав він.

Однак О. Турчинов зазначив, що на референдум мають бути винесені основні напрямки , а не текст Конституції у цілому.

«Референдум має проводитися по основним позиціям, а не по тексту Конституції. Бо коли на референдум виносять текст – це означає, що ніхто нікого не хоче почути. Не можна під час референдуму правити статті чи глави. Можна говорити про принципові позиції – президентсько-парламентська республіка, формула судоустрію та інше», – наголосив політик.

О. Турчинов переконаний, що «Конституція сьогодні сформувалася не у інтересах більшості громадян країни, а у інтересах кланів, які турбувалися за своє майбутнє у 2004 та на початку 2005 року».

«Це є проблемою. І попрацювавши два роки в уряді, я на собі це відчув: коли місцеві адміністрації підпорядковані Президенту і саботують рішення Кабінету міністрів, коли Президент за особистими міркуваннями може зупинити будь-яке рішення Кабміну, і багато інших питань, які не дають можливості реалізувати антикризові програми уряду. Це є гальмом у розвитку нашої держави, безумовно, Конституцію треба змінювати. Але і у 2004 році, і зараз ми повторюємо: не можна змінювати Конституцію у межах корпоративного чи політичного бачення одної політичної сили», — висловився Олександр Турчинов.

І. Носальська

 

Читайте также по теме